Polonia a luat o decizie care a înfuriat Kremlinul: „Sunt acțiuni ostile, la limita nebuniei!”

Polonia a luat o decizie care a înfuriat Kremlinul: „Sunt acțiuni ostile, la limita nebuniei!”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numele oraşului Kaliningrad, din enclava rusă omonimă situată între Polonia şi Lituania, va dispărea de pe hărţile şi documentele oficiale poloneze şi va fi înlocuit cu vechea denumire poloneză a localităţii, a anunţat miercuri guvernul de la Varşovia.

Invocând o recomandare a unei comisii naţionale pentru toponime, ministrul polonez al Dezvoltării a precizat că astfel Kaliningrad va reveni la numele polonez Królewiec, care desemna istoric fostul oraş prusac Konigsberg.

„Nu dorim rusificare în Polonia. De aici decizia de a numi Kaliningrad şi regiunea sa în limba noastră", a declarat ministrul Waldemar Buda, potrivit unui comunicat oficial.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a reacţionat spunând că „nici măcar nu mai e vorba de rusofobie, sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia".

„Nu aduce nimic bun Poloniei. Acestea nu sunt doar acţiuni neprietenoase: sunt acţiuni ostile", a declarat el.

Fondat în 1255 de Ordinul cavalerilor teutoni, oraşul devine capitala acestuia la mijlocul secolului al XV-lea, apoi, succesiv, capitala ducatului, regatului şi a statului liber al Prusiei.

Numele său original de Conigsberg, în onoarea regelui Ottokar II al Boemiei, care luase parte la cruciadele din regiune, a evoluat în Konigsberg în germană, Krolewiec în poloneză, Karaliaucius în lituaniană şi Korolewiets în rusă.

ADVERTISING

În 1946, oraşul a fost numit Kaliningrad, în memoria liderului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, când Uniunea Sovietică a intrat în posesia enclavei ca despăgubire pentru distrugerile şi pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP.

„Faptul că un oraş mare din apropierea graniţei noastre a fost numit după Kalinin, un criminal care a fost unul dintre responsabil pentru decizia privind execuţia în masă a oficialilor polonezi la Katyn în 1940, trezeşte emoţii negative în Polonia", a precizat Buda.

ADVERTISING

Mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de poliţia politică sovietică în 1940, un masacru pe care Kremlinul a refuzat să-l recunoască până în anii 1990.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇