Ambasadorul SUA la Varșovia e îngrijorat de „Legea Tusk” referitoare la influența Rusiei asupra politicii poloneze

Ambasadorul SUA la Varșovia e îngrijorat de „Legea Tusk” referitoare la influența Rusiei asupra politicii poloneze
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, şi-a exprimat îngrijorarea, alături de alte voci din societatea poloneză, inclusiv din rândul magistraţilor, în legătură cu o nouă lege.

Aceasta este văzută ca o încercare de a aduce prejudicii opoziţiei liberale înainte de alegeri, care ar permite investigarea unor „influenţe nejustificate” ale Rusiei în politica poloneză, relatează Reuters.

Preşedintele Poloniei a declarat luni că va promulga proiectul de lege care va permite unui grup de experţi să investigheze dacă partidul de opoziţie Platforma Civică (PO), atunci când se afla la putere, a permis ca ţara să fie influenţată în mod nejustificat de Rusia şi, ca urmare, să fie prea dependentă de combustibilul rusesc.

ADVERTISING

Partidul liberal Platforma Civică, aflat la guvernare din 2007 până în 2015, respinge acuzaţiile şi spune că legea este menită să distrugă sprijinul pentru liderul său, fostul prim-ministru şi fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, înainte de alegerile programate pentru această toamnă.

Preşedintele Andrzej Duda a declarat că va semna proiectul de lege, deoarece consideră că acesta "ar trebui să intre în vigoare", dar a mai spus că va cere Tribunalului Constituţional să examineze criticile potrivit cărora legislaţia este neconstituţională.

ADVERTISING

Proiectul de lege ar urma să înfiinţeze o comisie de anchetă care ar putea prezenta un raport iniţial în septembrie, în timp ce alegerile ar urma să aibă loc în octombrie sau noiembrie.

Opoziţia a numit proiectul de lege Lex Tusk, folosind cuvântul latin pentru lege.

Îngrijorări

Asociaţia judecătorilor polonezi Iustitia a declarat că legea încalcă valorile Uniunii Europene şi ar putea determina măsuri punitive din partea UE în legătură cu regresul democratic din Polonia.

Ambasadorul SUA în Polonia, Mark Brzezinski, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea. "Guvernul SUA împărtăşeşte îngrijorarea cu privire la legile care ar putea reduce aparent capacitatea alegătorilor de a vota pentru cei pe care doresc să îi voteze, în afara unui proces clar definit într-o instanţă independentă", a declarat acesta pentru postul privat de televiziune TVN24 BiS.

ADVERTISING

Comisia parlamentară va investiga perioada 2007-2022 şi va avea puterea de a interzice persoanelor despre care s-a constatat că au acţionat sub influenţa Rusiei să deţină autorizaţii de securitate sau să lucreze în funcţii în care ar fi responsabile de fonduri publice timp de 10 ani, descalificându-le astfel efectiv din funcţiile publice.

Dependenţa Poloniei de energia rusă a scăzut progresiv, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇