CNSAS, în iminența blocajului. Efecte în anul electoral 2024 (Document)

CNSAS, în iminența blocajului. Efecte în anul electoral 2024 (Document)

Am fost 300, în curând vom fi mai puțin de 150. Vrem să nu ne mai plece oamenii. Vrem predictibilitate și echitate salarială. Nu putem asista pasivi la destructurarea instituției, prin demotivare, absența dotărilor necesare îndeplinirii mandatului public încredințat și lipsa de interes a decidenților”.

Este mesajul angajaților CNSAS, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, președinților celor două camere ale Parlamentului, partidelor politice și societății civile.

ADVERTISING

Ei avertizează că, din pricina subfinanțării, instituția este pe cale să rămână fără specialiști și fără posibilitatea de a mai pregăti alții: „Am inventat o profesie, care între timp a devenit o vocație, punând la punct metode și tehnici de cercetare arhivistică ce nu pot fi învățate și aplicate niciunde altundeva. Nu există facultăți, cursuri sau specializări în studierea Arhivelor Securității. Există doar specialiști, auto-formați în peste 23 de ani de activitate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autorii scrisorii deschise avertizează că CNSAS este in pragul unui blocaj instituțional, din cauza exodului de personal de specialitate, împreună cu recenta anulare a posturilor vacante și imposibilitatea organizării vreunui concurs de recrutare de personal.

“Specialiștii noștri au fost nevoiți să plece la alte instituții ale administrației publice centrale. Care le-au oferit remunerații tot mai mari, adesea neverosimil de mari în comparație cu cele interne, în ciuda clamatei salarizări unitare și nediscriminatorii. (...)

ADVERTISING

Puținii colegi care ni s-au alăturat au ales, adesea, să plece în scurt timp, deoarece deprinderea competențelor necesare se face într-o perioadă îndelungată, pe care nu o aveau la dispoziție, din pricina multiplicării sarcinilor de serviciu, distribuite unui personal de specialitate tot mai restrâns”.

Iar ca urmare a blocajului instituțional, CNSAS nu își va putea îndeplini mandatul legal în cele patru rânduri de alegeri din anul 2024 și nici numeroase alte atribuții, avertizează autorii apelului.  

Ei cer o justă ierarhizare, dimensionare și finanțare a CNSAS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇