Ciucă și Ciolacu, la primele trageri reale cu sistemul Patriot. UPDATE MApN spune că a fost ca la Revelion, dar a existat și o defecțiune (Galerie foto & video)

Ciucă și Ciolacu, la primele trageri reale cu sistemul Patriot. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> MApN spune că a fost ca la Revelion, dar a existat și o defecțiune (Galerie foto & video)

Primele trageri reale cu sistemul Patriot intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020 au avut loc, miercuri, în poligonul Capu Midia, în cadrul exerciţiului PATRIOT SPARK 23.

Acesta are rolul de a valida şi verifica funcţionarea sistemului.

Miercuri, la evenimentul „Ziua Distinşilor Vizitatori”, au venit premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, împreună și cu ambasadoarea SUA în România Kathleen Kavalec, ministrul Apărării Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi alţi ofiţeri de rang înalt.

„Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT este utilizat pentru combaterea ameninţărilor, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea ţintelor aeriene. În cadrul exerciţiului ţintele aeriene sunt simulate de tipuri diferite de drone şi vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM”, au transmis oficialii Ministerului Apărării.

ADVERTISING

Acest exerciţiu are ca scop „validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale”.

Programul cuprinde desfăşurarea unui exerciţiu de combatere a ameninţărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a ţintelor aeriene.

EXERCIȚIUL TACTIC CU TRUPE ȘI TRAGERI REALE PATRIOT SPARK 23 Azi, începând cu ora 11.00, în cadrul unui exercițiu...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Marţi, 14 noiembrie 2023

MApN spune că a fost ca la Revelion. Dar a fost și o defecțiune

UPDATE 18:20 - Ulterior, MApN a postat și un video și a asemănat exercițiul „calculat la secundă”, după 3 ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon” cu Revelionul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Parcă ar fi Revelionul! Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon. Nu se vede încordarea oamenilor, dar se simte presiunea, dorința de a ieși totul bine. Prima tragere cu instalația PATRIOT!

E prima dată când tragem cu sistemul ce a intrat în dotarea militarilor din Regimentul 74 P A T R I O T și vedem că aplicarea pas cu pas a procedurilor duce la succesul misiunii. Că toată munca colegilor noștri dă rezultate, că sistemul va fi o capabilitate esențială pentru apărare.

A fost lansată ținta, trebuie să ajungă la o distanță de 60 de km. Durează puțin, se dă comanda de tragere, ultimul minut este și cel mai lung. A fost lansată racheta și totul a decurs conform planului. Trei ani de pregătire ce stau într-o rachetă PAC-2 ATM.

ADVERTISING

Militarii, studenții și invitații care au asistat la această tragere au aplaudat. Chiar a fost ca la revelion. Un revelion cu o numărătoare inversă ce s-a întins pe trei ani și multă muncă și seriozitate”, au scris reprezentanții Ministerului Apărării.

Lansare PATRIOT

"Parcă ar fi revelionul!"Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon. Nu se vede încordarea oamenilor, dar se simte presiunea, dorința de a ieși totul bine. Prima tragere cu instalația PATRIOT! E prima dată când tragem cu sistemul ce a intrat în dotarea militarilor din Regimentul 74 P A T R I O T și vedem că aplicarea pas cu pas a procedurilor duce la succesul misiunii. Că toată munca colegilor noștri dă rezultate, că sistemul va fi o capabilitate esențială pentru apărare. A fost lansată ținta, trebuie să ajungă la o distanță de 60 de km. Durează puțin, se dă comanda de tragere, ultimul minut este și cel mai lung. A fost lansată racheta și totul a decurs conform planului. Trei ani de pregătire ce stau într-o rachetă PAC-2 ATM.Militarii, studenții și invitații care au asistat la această tragere au aplaudat. Chiar a fost ca la revelion. Un revelion cu o numărătoare inversă ce s-a întins pe trei ani și multă muncă și seriozitate."Azi am executat prima tragere cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Armatei României în 2020, doar cu militari români."Video: Serviciul Multimedia / DIRP#PATRIOT #lansare #Regimentul74 #premiera

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Miercuri, 15 noiembrie 2023

A existat însă și o problemă tehnică. Potrivit postului public de televiziune, la a doua tragere s-a pierdut legătura între cabina de control și un lansator, dar problema a fost remediată pe parcurs.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, a vorbit despre acest lucru într-o intervenție la Europa FM și a spus că a fost ceva normal, care se întâmplă în astfel de teste.

„Tragerea în sine a fost un test trecut cu succes. Toate trei rachetele programate au fost lansate și toate trei și-au atins ținta. Este adevărat că între a doua și a treia lansare a existat o întârziere cauzată de o eroare normală într-o situație cum este aceasta – de testare a unui echipament. Al doilea lansator a întrerupt legătura cu cabina de comandă. Operatorii au procedat exact cum cer instrucțiunile – întârzierea a fost de câteva zeci de minute.

Aș spune că într-o situație reală de luptă o asemenea problemă nu ar fi pus probleme în combaterea țintei pentru că sistemul este astfel proiectat pentru a comuta automat între lansatoare. Deci la o tragere reală de luptă, într-o situație în care chiar ar fi existat o amenințare, ar fi fost patru lansatoare conectate la cabina de comandă. De data aceasta, pentru exercițiu au fost prezente doar două lansatoare”, a explicat Constantin Spînu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇