Premierul Florin Cîţu anunță că s-a întâlnit cu activistul de mediu şi unul dintre jurnaliştii agresaţi săptămâna trecută când filmau tăierile ilegale de pădure.
El a precizat că la Ministerul Mediului va fi creat un grup de lucru pentru îmbunătăţirea funcţionării sistemului de monitorizare a lemnului tăiat – SUMAL, din care vor face parte şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
"Am avut în această dimineaţă o întâlnire cu activistul de mediu şi unul dintre jurnaliştii agresaţi într-o pădure din Suceava săptămâna trecută. E clar că nu putem lăsa lucrurile aşa, nu putem tolera violenţa în nicio situaţie.
Autorităţile trebuie să îşi facă treaba şi să se asigure că cetăţenii români sunt în siguranţă, iar cei care greşesc trebuie să plătească! În urma discuţiei de astăzi, am stabilit ca SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătăţit astfel încât să asigure eficienţa şi transparenţa totală.
Prin urmare, va fi format un grup de lucru la ministerul Mediului, iar reprezentanţii ONG-urilor vor lua parte la tot procesul", a afirmat Florin Cîţu, miercuri, într-o postare pe Facebook.
Să vedem şi dacă primim ceea ce am cerut
La rândul său, activistul de mediu Tiberiu Boşutar a declarat după discuţiile purtate, la Palatul Victoria, cu premierul Florin Cîţu, că acesta a promis sprijin pentru crearea unui grup de lucru pentru dezvoltarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos - SUMAL.
"Un dialog există şi deschidere la dialog, acum să vedem şi dacă primim ceea ce am cerut. Mai exact, am cerut constituirea unui grup de lucru pe SUMAL din care să facem parte şi avem promisiunea, să vedem. Un grup de lucru care se va ocupa de dezvoltarea SUMAL.
Aplicaţia SUMAL este foarte bună, nu e completă şi nu produce efectele aşteptate tocmai pentru că unii nu vor să o folosească, alţii nu se pricep, mai lipsesc câteva dezvoltări şi vrem să venim în ajutorul instituţiilor", a precizat Boşutar.
El a adăugat că a depus o plângere penală la Bucureşti, la Poliţia Română, legat de agresarea sa în timp ce documenta tăierile ilegale de pădure din judeţul Suceava, însă dosarul a fost redirecţionat la Vatra Dornei.