Nou azil al groazei în Mureș. Bătrâni găsiți la subsol printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină și sânge UPDATE Au fost 3 controale luna aceasta

Nou azil al groazei în Mureș. Bătrâni găsiți la subsol printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină și sânge <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Au fost 3 controale luna aceasta

Premierul Marcel Ciolacu a cerut intervenţia de urgență a instituţiilor statului, în urma informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice asupra unor abuzuri şi violenţe comisie împotriva unor bătrâni de la un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice din județul Mureș

El a adăugat că, potrivit informaţiilor, „victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”.

„Ca urmare a informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului în cazul unor abuzuri şi violenţe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Min, din judeţul Mureş. Conform informaţiilor primite, victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.

ADVERTISING

UPDATE: Șapte persoane ținute în subsol

În urma verificărilor, șapte persoane au fost găsite la subsolul azilului din Mureș. Condițiile în care au fost găsite sunt improprii, iar procurorii au fost sesizați de Poliția județeană.

„A fost solicitată o ambulanță, aceștia fiind transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. De asemenea, au fost anunțați și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș și ai Direcției de Sănătate Publică Mureș, pentru luarea măsurilor legale din competență. Această acțiune are drept scop protejarea vieții și sănătății, oferirea de ajutor și sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilități și vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire”, transmite, joi seara, Poliția Mureș.

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a solicitat Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) cercetarea disciplinară în cazul azilului din Mureș și dispune Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) retragerea licenței.

ADVERTISING

UPDATE 2: Persoanele găsite la subsol zăceau pe saltele murdare de fecale și sânge

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunţă, joi seară, că persoanele din subsolul azilului din Mureş erau cazate printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cele mai multe nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind pline de muşte, murdărie şi malnutrite.

Două persoane, în stare gravă, au fost descoperite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. Autorităţile au întocmit documente care vor fi predate DIICOT.

”Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis, joi seară, CRJ, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că o altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi al mâinilor.

”Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, echipa a mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria Materiale de construcţii.

”Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 mp, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste 2 persoane”, a mai transmis sursa citată.

UPDATE 3: Au fost 3 controale în ultima lună

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat la Digi 24 că au existat 3 controale la azil în ultima lună.

”Din datele preliminare pe care le am, au existat controale ale instituțiilor statului la acest centru din Mureș pe 14 iulie, pe 20 iulie și pe 26 iulie. Ăsta este motivul pentru care mâine trimit corpul de control.

Mi s-a spus că nu au știut, că ușa era închisă, că nu au știut că acolo era un subsol, că au văzut doar partea supraterană a clădirii. Avem instituții, dar este clar că acestea nu-și fac treaba”, a declarat ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇