Cine era Saleh al-Arouri, numărul 2 din Hamas ucis la Beirut

Cine era Saleh al-Arouri, numărul 2 din Hamas ucis la Beirut
Foto: Hepta.ro

Al doilea om din organigrama mişcării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri a contribuit la stabilirea unor legături mai strânse cu Hezbollah și a fost acuzat că a organizat atacuri în Israel.

Saleh al-Arouri, adjunctul liderului Hamas, ucis într-un atac aerian într-o suburbie a Beirutului, a fost acuzat că a coordonat atacuri asupra Israelului și a ajutat la strângerea relației dintre Hamas și Hezbollah, miliția sprijinită de Iran în Liban, scrie The New York Times.

El era șeful operațiunilor Hamas în Cisiordania. A fost ucis într-o explozie în care au murit alți doi lideri ai aripii sale armate, a anunțat Hamas, învinuind Israelul pentru raidul fatal.

În ultimii ani, al-Arouri și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Beirut, fiind un ambasador neoficial al Hamas în relația cu Hezbollah, potrivit oficialilor de securitate din regiune. El era considerat și un apropiat al lui Yahya Sinwar (61 de ani), liderul Hamas din Fâșia Gaza.

ADVERTISING

În 2014, Israelul l-a acuzat pe al-Arouri, pe atunci un comandant militar al Hamas, că a planificat răpirea și uciderea a trei adolescenți israelieni în Cisiordania. al-Arouri a numit atacul "o operațiune eroică a Brigăzilor Qassam", aripa militară a Hamas.

În același an, Israelul a susținut că al-Arouri, aflat atunci în exil în Turcia, a pus la cale răsturnarea de la putere a lui Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care guvernează în unele zone din Cisiordania.

Saleh al-Arouri a fost ales în 2017 vicepreședintele biroului politic al Hamas, ceea ce a avut ca efect strângerea relației dintre această organizație și Hezbollah, potrivit oficialilor israelieni. La câteva zile după alegerea sa, el a făcut o vizită la Teheran pentru întărirea relațiilor cu Iranul, apoi s-a întâlnit cu șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, potrivit relatărilor presei palestiniene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Departamentul de Stat al SUA a oferit de mai mulți ani o recompensă de cinci milioane de dolari pentru orice informație despre adjunctul liderului Hamas.

În octombrie, după atacul Hamas soldat cu peste 1.200 de morți în Israel, al-Arouri a fost văzut întâlnindu-se cu Hassan Nasrallah și Ziad Nakhale, secretarul general al mișcării Jihadul Islamic Palestinian, un alt grup militant din Gaza. Cei trei au discutat despre modul în care organizațiile lor se pot coordona "pentru a obține o victorie totală și oprirea atacului brutal asupra oamenilor din Gaza și Cisiordania", potrivit Al-Manar, canalul de televiziune al Hezbollah.

ADVERTISING

Luptele dintre armata israeliană și Hezbollah s-au întețit la granița Israelului cu Libanul, alimentând temerile privind izbucnirea unui război regional cu grupările susținute de Iran în Liban, Siria, Irak și Yemen. Armata israeliană a anunțat că se pregăteşte pentru "orice scenariu", după eliminarea adjunctului liderului Hamas.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇