Război în Gaza Israelul zice că războiul va continua tot anul 2024. O parte din rezerviști sunt retrași. Miting uriaș la Istanbul

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Israelul zice că războiul va continua tot anul 2024. O parte din rezerviști sunt retrași. Miting uriaș la Istanbul

Noul an a început cu lansarea de către Hamas a unui baraj de rachete asupra Israelului. Sirenele s-au auzit în noaptea de duminică spre luni în toate regiunile din sudul și centrul Israelului. Și atacurile de duminică ale Israelului în Fâșia Gaza s-au soldat cu cel puțin 35 de morți.

Deocamdată pe surse, a apărut informația că Israelul ar trece la faza a treia a războiului. Mai exact, îşi retrage unele trupe din Fâşia Gaza (în special cei circa 300.000 de rezerviști mobilizați) pentru a trece la operaţiuni mai bine ţintite împotriva Hamas. Această fază ar putea dura cel puţin şase luni. Trupele retrase ar urma o parte să se întoarcă și să „reenergizeze” economia, iar cealaltă parte să fie pregătite pentru rotație la granița de nord cu Libanul. Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban. Pe seară, fără să confirme intrarea într-o nouă fază, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus doar că războiul va continua pe tot parcursul anului 2024.

În paralel cu războiul, Israelul anchetează masacrul comis de Hamas şi alte grupări afiliate la 7 octombrie 2023, ceea ce, în final, ar putea duce la una dintre cele mai importante proceduri judiciare în perioada postconflict. Potrivit The Wall Street Journal, până în prezent, Israelul a identificat circa 800 de civili ucişi la 7 octombrie, între care 37 de minori până în 17 ani, dintre care şase aveau vârste până în cinci ani. Există dovezi de tortură şi execuţii, de violență sexuală, iar unele victime au fost arse de vii.  

ADVERTISING

Iar la Istanbul a avut loc un protest uriaș pro palestinienii din Gaza. Zeci de mii de oameni, fluturând steaguri turce şi palestiniene, au scandat „Moarte Israelului, afară din Palestina". Bilal Erdogan, al doilea fiu al şefului statului, a luat cuvântul și a spus: „Am fost în Cisiordania, în Ierusalim, în Gaza: oamenii de acolo îşi pun speranţele în Turcia şi în Recep Tayyip Erdogan".

Iată cele mai importante evenimente de luni, 1 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 87:

  • Navă de război iraniană, în Marea Roșie - Nava de război iraniană Alborz a intrat în Marea Roșie, potrivit Reuters care utilizează informații de la agenția de presă Tasnim din Iran. Nava ajunge pe ruta maritimă cheie într-un moment de creștere a tensiunilor, din cauza războiului dintre Israel și Hamas și atacurilor asupra vapoarelor comerciale lansate de aliații din Yemen ai Teheranului. Iranienii nu au oferit detalii despre misiunea navei Alborz. Totuși, ei au spus că navele de război iraniene operează în regiune pentru a securiza rutele de transport maritim și a combate pirateria. Începând din luna noiembrie, rebelii Houthis din Yemen, susținuți de Iran, au atacat nave în Marea Roșie pentru a-și arăta sprijinul față de grupul palestinian Hamas.
  • Hamas a atacat cu rachete la începutul noului an - Israelul a interceptat cel puțin 12 rachete lansate din Gaza la doar câteva minute de la începutul anului 2024, relatează CNN. Sirenele au fost auzite în noaptea de duminică spre luni în toate regiunile din sudul și centrul Israelului. Nu au fost raportate victime. „An nou, același terorism Hamas. În timp ce 129 de israelieni sunt încă ținuți prizonieri de Hamas în Gaza, Hamas a decis să înceapă și anul 2024 prin lansarea unui baraj de rachete asupra Israelului. Nu există un An Nou fericit până când nu vor fi toți acasă", a transmis IDF.
  • Încă 35 de morți în Gaza - Atacurile israeliene în centrul Fâşiei Gaza s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi, duminică, au anunţat oficiali ai spitalelor, la o zi după ce premierul israelian a declarat că războiul va continua "încă multe luni", rezistând apelurilor internaţionale pentru încetarea focului, relatează AP. Armata a anunţat că forţele israeliene operează în cel de-al doilea oraş ca mărime din Gaza, Khan Younis, iar locuitorii au raportat lovituri în regiunea centrală.
  • Protest uriaș la Istanbul - Zeci de mii de oameni s-au adunat luni în împrejurimile Podului Galata din Istanbul pentru a denunţa „terorismul PKK şi al Israelului" şi pentru a-i sprijini pe palestinienii din Gaza, informează agenţia oficială turcă Anadolu, citată de AFP. Manifestanţii au răspuns, în această primă zi a anului, la apelul unei platforme de peste 300 de organizaţii şi asociaţii de a se reuni sub sloganul „Milostivire martirilor noştri, sprijin pentru Palestina, blestem pe Israel". Mulţimea compactă, fluturând steaguri turce şi palestiniene, a scandat „Moarte Israelului, afară din Palestina". Bilal Erdogan, al doilea fiu al şefului statului, a luat cuvântul și a spus: „Am fost în Cisiordania, în Ierusalim, în Gaza: oamenii de acolo îşi pun speranţele în Turcia şi în Recep Tayyip Erdogan".
  • Israelul își retrage unele dintre forțe - Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, a declarat că Israelul îşi retrage unele forţe din Gaza ca parte a "gestionării inteligente" a războiului. El nu a spus câte şi a lăsat să se întrevadă posibilitatea ca acestea să se întoarcă într-un moment ulterior al războiului. Presa israeliană a relatat că până la cinci brigăzi, care numără mii de soldaţi, vor fi retrase, dar nu a fost imediat clar dacă aceasta reprezintă o rotaţie normală a trupelor sau o nouă fază a luptelor. Hagari a mai spus că unii rezervişti se vor întoarce la viaţa civilă pentru a susţine economia în vreme de război a Israelului.
  • A treia fază a războiului? - Israelul îşi retrage unele trupe din Fâşia Gaza pentru a trece la operaţiuni mai bine ţintite împotriva Hamas, o a treia fază a războiului care însă ar putea dura cel puţin şase luni, a declarat luni pentru Reuters un oficial israelian. Oficialul a precizat că retragerea îi priveşte pe rezervişti - în condiţiile în care Israelul a recrutat 300.000 de rezervişti pentru război - şi este menită să "reenergizeze economia israeliană". Oficialul a explicat pentru Reuters că o parte din trupele retrase din Gaza vor fi pregătite pentru rotaţie la graniţa nordică cu Libanul, unde militanţii Hezbollah au aproape zilnic schimburi de tiruri cu Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii. Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban. "Situaţia de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de şase luni care urmează este un moment critic", a declarat oficialul. Prima fază a războiului a fost un bombardament intens pentru a elibera căile de acces pentru forţele terestre şi pentru a încuraja civilii să se refugieze în zone mai sigure. A doua a fost invazia care a început la 27 octombrie.
  • Oficial, războiul continuă tot anul - Fără a confirma intrarea într-o a treia fază a războiului, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus că războiul va continua pe tot parcursul anului 2024. Armata "trebuie să planifice în avans întrucât vom fi solicitaţi pentru misiuni şi lupte suplimentare pe tot parcursul acestui an", a anunţat duminică seara Daniel Hagari, informează AFP. El a confirmat că o parte din cei 300.000 de rezervişti urmează să-şi reia lucrul peste un timp.
  • Un ministru vorbește despre migrația populației din Gaza - Duminică, ministrul israelian de finanţe de extremă-dreapta a declarat că Israelul ar trebui să "încurajeze migraţia" din Gaza şi să restabilească aşezările evreieşti în teritoriu, de unde a retras coloniştii şi soldaţii în 2005. "Dacă în Gaza ar exista doar 100.000 sau 200.000 de arabi şi nu 2 milioane, întreaga discuţie despre "ziua de după" ar fi complet diferită", a declarat ministrul de finanţe Bezalel Smotrich la Radio Armata. Smotrich a fost în mare parte marginalizat de un cabinet de război din care nu face parte. Dar comentariile sale riscă să înrăutăţească tensiunile cu Egiptul vecin, care este profund îngrijorat de un posibil aflux masiv de refugiaţi palestinieni, alături de alte ţări arabe prietene.
  • Reacția Hamas - Reacţionând la aceste declaraţii, Hamas a considerat că ele reprezintă "un apel de a muta două milioane de palestinieni" din Fâşia Gaza."Este o crimă de război care se adaugă la agresiunea criminală în curs, care nu are egal în istoria modernă", a spus mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza."Poporul nostru va rămâne ferm şi neclintit în faţa tuturor încercărilor de a-l îndepărta de pe pământurile sale, până la eliberarea completă", a adăugat Hamas într-un comunicat.
  • Masacrul Hamas, investigat - Israelul anchetează masacrul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi alte grupări afiliate la 7 octombrie 2023, care, potrivit publicaţiei americane The Wall Street Journal, ar putea duce la una dintre cele mai importante proceduri judiciare în perioada postconflict, transmite luni dpa. Până în prezent, Israelul a identificat circa 800 de civili ucişi la 7 octombrie, între care 37 de minori până în 17 ani, dintre care şase aveau vârste până în cinci ani, potrivit publicaţiei citate. Conform şefului centrului de medicină legală din Israel, imagini ale computerului tomograf au indicat semne de tortură şi execuţii. Probele criminalistice oferite ziarului american de oficiali israelieni au arătat, între altele, că unele dintre victime au fost arse de vii. În fotografii se vedeau trupuri mutilate, inclusiv mutilări ale organelor genitale ale femeilor şi bărbaţilor, iar pe trupurile femeilor şi fetelor puteau fi observate mai multe semne de violenţă sexuală. 
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇