Cine are voie să intre în România fără să intre în carantina? A fost anunțată ”formula unitară”

Cine are voie să intre în România fără să intre în carantina? A fost anunțată ”formula unitară”

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat vineri Hotărârea numărul 33 privind stabilirea noilor criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din ţările membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European. A fost aprobată și lista ţărilor terţe pentru care se aplică exceptarea.

Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori. Daca e mai mare decât a noastra, atunci intră în carantină, dacă nu, pot umbla liberi, potrivit anunțului făcut de Grupul de Comunicare Strategică.

ADVERTISING

Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să facă acest calcul înainte să calce pe pământ românesc. Lista este postată și actualizată săptămânal, în fiecare zi de luni, de Institutul National de Sănătate Publică.

La acest moment, pe lista verde sunt incluse țările: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța metropolitană, Germania (cu exceptia districtului Kreis Gutersloh), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că la noi acest coeficient este destul de ridicat și ne plasa, la începutul săptămânii pe locul 3 în UE la numărul de cazuri înregistrat la 100.000 de locuitori în 14 zile.

Această poziție are efecte asupra românilor care călătoresc în afara granițelor. Estonia a luat măsura de a le impune celor care vin din România carantina, în Grecia sunt testați toți, față de alte țări unde turiștii sunt testați prin eșantion.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇