Zi neagră pe litoralul românesc. Nouă persoane au fost luate de valuri: Patru au murit, alta e în stare gravă. Apelul disperat al autorităților

Zi neagră pe litoralul românesc. Nouă persoane au fost luate de valuri: Patru au murit, alta e în stare gravă. Apelul disperat al autorităților

Zi neagră luni pe litoralul românesc. Patru persoane au murit înecate, iar alta se află în stare gravă la spital, după ce au fost surprinse de curenții puternici și duse în largul mării. În total, nouă persoane au fost luate azi de valuri.

Pe tot litoralul românesc este arborat steagul roșu, iar turistii sunt sfătuiți să nu intre în apă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că pompierii au fost solicitaţi să intervină luni, în staţiunea Mamaia, unde cinci persoane se aflau în pericol de înec.

ADVERTISING

În zonă s-au deplasat mai multe echipaje medicale şi de pompieri, iar turiştii din zonă au făcut lanţ uman pentru salvarea lor.

ISU Dobrogea a precizat că trei persoane scoase inconştiente din apă au fost resuscitate însă nu au putut fi salvate. Alte două persoane, conştiente, au fost transportate la spital pentru investigaţii suplimentare.

De asemenea, o altă persoană a fost scoasă din apă inconştientă, tot în staţiunea Mamaia, dar în altă zonă. Bărbatul de 38 de ani a fost resuscitat şi transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean Constanţa. Acesta se află în stare gravă.

ADVERTISING

Salvamarii au mai intervenit pentru scoaterea din apă a altei persoane.

UPDATE: Un bărbat şi-a pierdut viaţa luni, în staţiunea Venus, după ce a fost scos inconştient din mare, dar nu a răspuns manevrelor de resuscitare. De asemenea, tot luni după amiază, un tânăr de 22 de ani a fost salvat de salvamari în staţiunea Vama Veche. El a fost dus la spital pentru investigaţii medicale.

Apelul IGSU

IGSU face apel la turiștii de pe litoral să se informeze cu privire la condițiile de înot și să asculte mereu sfaturile salvamarilor.

ADVERTISING

„În ultimele ore, am fost martorii unor evenimente tragice în care valurile mării au făcut iarăși victime. Chiar dacă intervenția salvamarilor, a martorilor și a echipelor de salvare a fost promptă și victimele au fost extrase la mal în scurt timp, suntem profund îndurerați să vă informăm că trei dintre acestea și-au pierdut viața.

Una dintre persoane se află în stare gravă, fiind transportată la spital cu elicopterul SMURD, iar alte trei sunt sub supravegherea atentă a medicilor”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Arafat: Ascultați mesajele salvamarilor

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a sfătuit turiștii care se află pe litoral să urmeze recomandările salvamarilor pentru a evita o tragedie.

„Sfaturile date de salvamari sunt încălcate, chiar dacă este arborat steagul roșu, oamenii intră în apă și riscă. Și astăzi avem trei decedați la o singură intervenție de la Mamaia și altă persoană dintr-un alt loc, tot din Mamaia, transportată cu elicopterul în stare gravă.

Deci, singurul apel este să asculte recomandările salvamarilor. Salvamarul știe că marea este agitată și când arborează steagul roșu există motive pentru acest lucru, chiar dacă oamenii sunt înșelați că pot face față valurilor. Când intră în apă își pierd controlul”, a mai explicat Raed Arafat, la Digi24.

El a mai atras atenția că oamenii care ignoră recomandările salvamarilor își pot pune viața în pericol și i-a îndemnat încă o dată să asculte mesajele autorităților pentru a se întoarce acasă sănătoși.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇