CIA a fost dată în judecată de jurnalişti care l-au vizitat pe Julian Assange la ambasada Ecuadorului la Londra

CIA a fost dată în judecată de jurnalişti care l-au vizitat pe Julian Assange la ambasada Ecuadorului la Londra

Mai mulți jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo sub acuzaţia că i-au spionat atunci când l-au vizitat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în perioada în care acesta era refugiat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

Reclamanţii susţin că CIA în timpul mandatului lui Mike Pompeo a încălcat dreptul la intimitate al respectivilor jurnalişti şi avocaţi americani, informează Reuters.

Printre aceştia se află jurnaliştii Charles Glass şi John Goetz şi avocatele Margaret Kunstler şi Deborah Hrbek, care l-au reprezentat pe Assange.

ADVERTISING

În plângere se afirmă că, înaintea vizitei lor la Assange, jurnaliştilor şi avocaţilor respectivi li s-a cerut să predea echipamentele electronice companiei private Undercover Global S.L., care la acea vreme asigura securitatea ambasadei Ecuadorului la Londra.

Assange a fost inculpat în SUA în mai 2019 pentru 18 capete de acuzare pentru ''spionaj'', în baza unei legi votate în 1917 pentru a împiedica divulgarea de informaţii secrete în timp de război.

Autorităţile americane, care consideră că Julian Assange că nu este nici jurnalist, nici editor de presă, îl acuză că a pus în pericol agenţi şi surse militare.

ADVERTISING

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliţia britanică în 2019, după ce se refugiase timp de şapte ani în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

Julian Assange a făcut apel la Înalta Curte din Londra pentru a bloca extrădarea sa către SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇