China raportează 60.000 de oameni morți de Covid, dar cifra este departe de numărul real

China raportează 60.000 de oameni morți de Covid, dar cifra este departe de numărul real

China a anunţat sâmbătă cel puţin 60.000 de decese asociate COVID-19 în spitale de la ridicarea restricţiilor sanitare în această ţară, în urmă cu o lună.

„Un total de 59.938 (decese) au fost înregistrate între 8 decembrie 2022 şi 12 ianuarie 2023”, a declarat reporterilor Jiao Yahui, un responsabil din domeniul sănătăţii, citat de AFP.

Această cifră nu ia în considerare decesele înregistrate în afara unităţilor medicale.

Dintre aceste decese, 5.503 au fost cauzate direct de o insuficienţă respiratorie legată de COVID-19, a precizat acest responsabil.

ADVERTISING

După trei ani în care a impus unele dintre cele mai draconice restricţii din lume, China a ridicat brusc, la începutul lunii decembrie, majoritatea măsurilor sanitare împotriva coronavirusului.

Ulterior, numărul de pacienţi a cunoscut o creştere puternică. Spitalele au fost asaltate de pacienţi în vârstă, iar crematoriile au fost copleşite de afluxul de cadavre.

În decembrie, Beijingul şi-a revizuit metodologia de numărare a deceselor atribuite COVID-19.

Doar cei care au murit direct din cauza unei insuficienţe respiratorii cauzate de coronavirus sunt acum incluşi în statistici.

ADVERTISING

Această controversată schimbare de metodologie face ca un număr mare de decese să nu mai fie înregistrate ca fiind cauzate de COVID-19.

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat această nouă definiţie a decesului atribuit COVID-19 din China, considerând-o "prea îngustă".

Beijingul a respins criticile şi a cerut OMS să adopte o poziţie "imparţială" în privinţa COVID-19.

Miercuri, autorităţile sanitare chineze au estimat că "nu este necesar" să se concentreze în viitorul imediat asupra numărului exact de decese asociate COVID-19.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇