Ce se întâmplă în China? Marele zid al cenzurii e spart tot mai des. Micile revoluții vin una după alta (Video)

Ce se întâmplă în China? Marele zid al cenzurii e spart tot mai des. Micile revoluții vin una după alta (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe înregistrări video în care protestatarii atacă și vandalizează o mașină de poliție s-au răspândit pe rețelele de socializare, într-un nou episod de revoltă care sparge „marele zid chinezesc” al cenzurii.

Imaginile au fost surprinse pe 2 ianuarie în Luyi, Henan. Furioși după ce guvernul de la Beijing a interzis folosirea petardelor și artificiilor, din cauza riscurilor de siguranță publică și a poluării aerului, oamenii au îmbrâncit un agent și au atacat mașina de poliție, relatează Sky News.

Unii au aruncat cu artificii și petarde în mașina goală, alții au spart geamurile și au urcat pe capotă, sărind și dansând, o sfidare la adresa restricțiilor impuse de regimul comunist.

Surprinzător, imaginile nu au fost imediat blocate de cenzura chineză.

Utilizatorii rețelelor sociale au creat o legătură între această acțiune împotriva autorităților locale și protestele neobișnuit de ample care au avut loc în China anul trecut, cunoscute drept "Revoluția Paginilor Albe" sau "Revoluția A4", când demonstranții au ieșit în stradă ținând în mâini coli albe pentru a ilustra ineficiența măsurilor autorităților.

ADVERTISING

Deși există puține dovezi că incidentele recente au legătură cu evenimentele de la sfârșitul anului trecut, comentatorii online au făcut comparații între aceste proteste, postând înregistrări video ale incidentelor de luni sub hashtagul #FireworkRevolution (#RevolutiaArtificiilor).

Atacarea unei mașini de poliție este ceva rarisim în China, iar proporția în care s-au răspândit înregistrările video în mediul online este fără precedent, subliniază William Hurst, profesor de dezvoltare chineză la Universitatea Cambridge. "Există un context în care guvernul chinez crede că orice rezistență sau mobilizare, chiar și ușoară, constituie automat o amenințare existențială pentru regim", a declarat el.

ADVERTISING

Acest tip de conținut e adesea îndepărtat rapid de pe rețelele de socializare chineze, însă apariția masivă pe platformele internaționale, precum Twitter și Instagram, este izbitoare.

"Cred că, de fapt, e o nouă tendință la care asistăm în ultimele luni. E ceva nou și diferit. Cumva, se pare că tot mai multe înregistrări video ale unor episoade controversate au răbufnit pe platformele de socializare chineze precum Douyin (cunoscut drept TikTok în afara Chinei) și au rămas acolo suficient de mult pentru ca cineva să ia videoclipuri de pe platformele de socializare din China și să le reposteze pe alte rețele sociale din China, precum și la nivel internațional", a explicat Hurst.

ADVERTISING

"Fie cei care postează înregistrările video au devenit mai iscusiți în evitarea controlului Internetului și a cenzurii și altor restricții, fie statul relaxează puțin din ceea ce e permis să fie postat și prezentat pe plan internațional. Ar putea fi ambele", a adăugat profesorul.

Biroul Securității Publice din Luyi a emis un comunicat pe o rețea de socializare din China în care arată că opt persoane sunt anchetate, iar șase au fost reținute după atacarea mașinii de poliție.

Postările care distribuie anunțul poliției au rămas pe rețelele de socializare, însă comentariile care susțineau rebeliunea împotriva autorităților au fost șterse. Pe 4 ianuarie, pe Weibo erau afișate mai puțin de 300 de rezultate la căutarea termenului "Luyi", iar afișările oferite sunt doar cele critice la adresa incidentului.

De asemenea, aproape toate înregistrările de pe Douyin au fost șterse, dar a fost prea târziu pentru a împiedica răspândirea lor în mediul online global.

Mulți cetățeni chinezi au cerut ridicarea interdicției pentru a sărbători sfârșitul a trei ani de restricții impuse din cauza pandemiei de Covid-19.

Guvernul de la Beijing a renunțat la controversata sa politică zero-Covid după izbucnirea în noiembrie și decembrie a celor mai mari proteste din ultimele decenii la adresa Partidului Comunist.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇