Beijingul a criticat impunerea de teste Covid-19 pentru pasagerii care sosesc din China și a amenințat cu contramăsuri țările care au luat această decizie.
China se confruntă cu o epidemie de coronavirus la nivel național, după ce a redus brusc restricțiile, scrie BBC.
SUA, Marea Britanie, India, Japonia și mai multe țări europene au anunțat măsuri mai dure pentru pasagerii care vin din China, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa de date despre infecții și a temerilor cu privire la posibilitatea să se răspândească noi variante de Covid.
„Credem că restricțiile adoptate de unele țări nu au o bază științifică și sunt inacceptabile. Ne opunem ferm încercărilor de a manipula măsurile Covid în scopuri politice și vom lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning.
Au fost cele mai dure comentarii ale Chinei cu privire la această problemă, după ce și Australia și Canada s-au alăturat săptămâna aceasta unei liste tot mai mari de țări care solicită celor care vin din China să facă un test Covid înainte de a se îmbarca.
SUA se numără printre țările care au apărat testele Covid. „Aceasta este o abordare care se bazează exclusiv pe știință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, reporterilor, întrebat despre declarația omologului său chinez.
Măsurile au la bază „preocupări foarte mari în ceea ce privește sănătatea publică, din cauza creșterii numărului cazurilor de Covid-19 în China și a lipsei de date adecvate și transparente despre secvențierea genomică virală și epidemiologică raportate”, a spus Price.
El a reiterat că SUA sunt gata să-și împartă vaccinurile împotriva Covid-19 cu China.
Și premierul francez Élisabeth Borne a apărat restricțiile de călătorie. Începând de miercuri, oricine zboară din China către Franța va trebui să prezinte un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore și să fie supus unor teste aleatorii la sosire.
Australia a spus că nu va fi influențată de amenințarea Chinei. Trezorierul Jim Chalmers a declarat la postul național de televiziune ABC că „țările își vor lua propriile decizii cu privire la restricțiile de călătorie”.
Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au întâlnit marți cu oamenii de știință chinezi, pe fondul îngrijorării cu privire la acuratețea datelor Chinei privind răspândirea și evoluția focarului de Covid.
Agenția ONU i-a invitat pe oamenii de știință să prezinte date detaliate despre secvențierea virală și să împărtășească datele despre spitalizări, decese și vaccinări.