Tot mai multe țări anunță restricții anti-Covid după explozia cazurilor în China

Tot mai multe țări anunță restricții anti-Covid după explozia cazurilor în China

Comisia Europeană a convocat o reuniune joi pentru a „discuta posibile măsuri pentru o abordare coordonată” de către statele UE în ceea ce priveşte explozia de cazuri de Covid în China.

„În lumina situaţiei pandemiei din China”, executivul european a convocat o comisie care a reunit reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din cele 27 de state membre.

După încheierea bruscă în această lună a politicii „zero Covid” în China, care a provocat în ţară un val foarte important de contaminări, mai multe state din lume sunt îngrijorate de posibilitatea ca din ţara asiatică să se răspândească noi variante ale virusului.

ADVERTISING

Italia a decis deja miercuri să impună teste obligatorii tuturor călătorilor care vin din China. O măsură luată deja în Japonia sau India.

În Franța, Emmanuel Macron, a „solicitat măsuri corespunzătoare pentru protejarea cetățenilor" din partea guvernului, căruia i-a transmis „să urmărească foarte atent evoluţia situaţiei din China”.

Parisul spune că este „gata să analizeze toate măsurile utile care ar putea fi implementate, împreună cu partenerii europeni ai Franţei şi în cadrul legal existent astăzi”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comisia Europeană ar trebui să împiedice unele state membre ale UE să ia decizii singure, adoptând restricţii la frontierele lor fără consultare, aşa cum s-a întâmplat chiar la începutul pandemiei, în primăvara anului 2020.

La începutul lunii decembrie, la recomandarea Comisiei, cele 27 de state au convenit să elimine toate restricţiile de intrare în UE pentru călătorii din ţări terţe şi să revină la situaţia pre-pandemie.

„Varianta BF.7 Omicron care este răspândită în China este deja prezentă în Europa şi nu au crescut cazuri în mod semnificativ. Cu toate acestea, rămânem vigilenţi şi pregătiţi să folosim frâna de urgenţă, dacă este necesar”, a declarat un purtător de cuvânt al CE.

ADVERTISING

SUA anunță restricții și critică Beijingul

Însă dacă Bruxellesul încearcă o politică mai relaxată, SUA au anunțat miercuri că din 5 ianuarie toţi călătorii care vin cu avionul din China, Hong Kong şi Macao trebuie să prezinte un test negativ de Covid-19.

Statele Unite ale Americii sunt preocupate în special de faptul că transmiterea rapidă a virusului în China va determina apariţia de noi variante. Un oficial american a criticat „lipsa datelor de secvenţiere adecvate şi transparente” furnizate de China.

În plus, „testarea şi contabilizarea cazurilor noi au scăzut” în această ţară, a subliniat el. „Pe baza acestei lipse de date, este mai dificil pentru oficialii americani din domeniul sănătăţii să identifice noi variante lansate în Statele Unite".

Testele vor trebui să fie prezentate companiilor aeriene în momentul plecării, a spus el. Vor fi acceptate teste PCR sau antigen, precum şi dovada de vindecare de Covid-19 după ce a fost testat pozitiv cu mai mult de 10 zile înainte de zbor.

China şi-a încheiat brusc politica „zero-Covid” în această lună şi de atunci a cunoscut o explozie a numărului de cazuri în rândul celor 1,4 miliarde de oameni. Spitalele şi crematoriile sunt copleşite, iar rezidenţii raportează lipsa de medicamente pentru febră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇