Cetățenii scriu multe petiții către instituțiile MAI. Recordul este deținut de un bărbat care a trimis 16.900 de petiții pe același subiect

Cetățenii scriu multe petiții către instituțiile MAI. Recordul este deținut de un bărbat care a trimis 16.900 de petiții pe același subiect

Ministerul de Interne a primit anul trecut circa 300.000 de petiţii de la cetățeni, preponderent petiții în format electronic. De asemenea, au fost primite 1.769 de apeluri, iar ofițerii din cadrul Serviciului Relații cu Publicul au consiliat un număr de 295 de persoane care s-au prezentat la sediul instituției.

Principalele categorii de solicitări ale cetățenilor sau organizațiilor au vizat comiterea unor infracțiuni contra persoanei sau patrimoniului, tulburarea ordinii și liniștii publice, cereri de punere în posesie și de emitere a unor titluri de proprietate, cererile de încadrări, reîncadrări etc.

ADVERTISING

Au existat și cereri bizare sau ilogice, susține MAI într-un comunicat de presă.

„Au existat și numeroase situații de transmitere a sute de petiții cu privire la aspecte verificate deja și pentru care s-a transmis răspuns, formularea unor cereri bizare sau ilogice, apelarea frecventă a liniei telefonice Tel-Verde cu aceleași aspecte și la care s-a oferit deja răspuns”, se arată în comunicat.

Spre exemplu un cetățean a transmis, în decursul unui singur an, Ministerului Afacerilor Interne și instituției prefectului din județul Argeș 16.900 de petiții referitoare la aceleași subiect.

ADVERTISING

Din categoria cererilor bizare: solicitările transmise de un domn care, în opinia sa, este urmașul direct al unui domnitor al Moldovei și, pe cale de consecință, întreaga regiune istorică a Moldovei trebuie să îi revină, dar și cazul unei persoane care susține că nu recunoaște autoritatea statului român și folosește pentru identificare o șuviță de păr și amprenta unui deget.

De asemenea, un cetățean a transmis mai multe petiții prin care a semnalat posibile disfuncționalități la nivelul unor structuri ale MAI, iar ulterior, a anunțat că și-a dat demisia din funcția pe care a îndeplinit-o în cadrul MAI și a solicitat virarea sumei de bani corespunzătoare salariului primit în această perioadă pentru muncă prestată, deși în realitate nu a fost încadrat niciodată în MAi.

ADVERTISING

Pe structuri din subordinea MAI:

  • Anul trecut, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române au fost înregistrate și gestionate aproximativ 260.000 de petiții.
  • Poliția de Frontieră Română a gestionat, în 2022, 7.924 de petiții, numărul acestora fiind mai mic cu 54.4% comparativ cu anul anterior ca urmare a încetării măsurilor dispuse în contextul pandemiei. 98,6% dintre petițiile depuse anul trecut se refereau la condițiile de trecere a frontierei de stat a României.
  • La linia telefonică ”9590” au fost primite peste 64.700 apeluri, apelanții fiind consiliați pe probleme ce au vizat regimul frontierei de stat, regimul străinilor în România, condițiile de călătorie etc.
  • În 2022, la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost înregistrate 7.403 petiții, iar la nivelul Jandarmeriei Române au fost primite și gestionate 4.692 petiții.
  • De asemenea, Direcția Generală Anticorupție a înregistrat, anul trecut, 3.076 de petiții, iar Inspectoratul General pentru Imigrări a gestionat peste 2.620 de petiții.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇