Centrala nucleară de la Cernobîl revine, treptat, sub control, dar senzorii de radiații nu funcționează încă (Video)

Centrala nucleară de la Cernobîl revine, treptat, sub control, dar senzorii de radiații nu funcționează încă (Video)

Ucraina restabileşte treptat controlul de reglementare la centrala nucleară Cernobîl, a transmis, sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dar are nevoie de sprijin și consultanță din partea agenției, ”cât mai curând posibil”.

Situaţia radiaţiilor este „în limite” pentru acest sit, dar nu este încă posibilă restabilirea funcţionării senzorilor de radiaţii şi a altor senzori.

”În continuare lipseşte personalul necesar pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii care au fost întrerupte când Rusia a preluat controlul asupra centralei la sfârşitul lunii februarie”, a mai declarat, sâmbătă, directorul general Rafael Mariano Grossi citat într-un comunicat de presă al Agenţiei.  

ADVERTISING

Ucraina a mai anunțat că, în ciuda "creşterii nivelului de contaminare radioactivă din cauza neconformităţii cu cerinţele de securitate radiologică şi a procedurilor stricte de acces", situaţia radiaţiilor este "în limitele" pentru amplasament. 

Gărzile naţionale ucrainene asigură protecţia fizică la locul accidentului din 1986, unde se află diverse instalaţii de gestionare a deşeurilor radioactive, a precizat aceasta. 

Directorul general Grossi a subliniat şi mai mult necesitatea ca experţii AIEA în materie de siguranţă nucleară, securitate şi garanţii nucleare să se deplaseze la centrala nucleară de la Cernobîl cât mai curând posibil.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”În strânsă coordonare şi consultare cu Ucraina, AIEA elaborează pachete de asistenţă şi finalizează pregătirile logistice pentru trimiterea mai multor astfel de misiuni la Cernobîl şi la alte situri nucleare din ţară în următoarele săptămâni”, a mai anunţat AIEA.

CNN a realizat un reportaj în exclusivitate la centrala de la Cernobîl și spune că situația era îngrijorătoare:

Russian pullout of Chernobyl reveals radioactive contamination

CNN's Fred Pleitgen visits the abandoned Russian military positions in Chernobyl where Russian soldiers went into the Red Forest, the most nuclear contaminated area on the planet, and brought back radioactive dust.

Publicată de CNN pe Sâmbătă, 9 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇