Cel mai mare pericol pentru Ucraina e ca Vestul să o lase să moară încet, cu rușii de gât

Cel mai mare pericol pentru Ucraina e ca Vestul să o lase să moară încet, cu rușii de gât

Liderii militari occidentali au înțeles foarte bine că războiul din Ucraina va dura cel puțin 10 ani și trebuie să privească situația curentă doar ca pe o simplă fază dintr-un conflict lung și obositor. Oare au înțeles și politicienii?

Să nu uităm că rușii au început agresiunea împotriva Ucrainei încă din 2014, când au luat Crimeea, s-au oprit, s-au pregătit, apoi au început din nou, încercând o invazie totală.

Nu le-a ieșit să dea rapid lovitura de grație direct la Kiev, așa că și-au canalizat forțele estul Ucrainei. Iar conflictul va continua, indiferent de cine câștigă acum sau pierde bătălia pentru Donbas, pentru că nici unii nici alții nu vor lăsa lucrurile așa.

ADVERTISING

The Guardian menționează surse de la vârful armatei britanice, ofițeri de rang superior pentru care este foarte clar că războiul n-a început acum și nici nu se va termina prea curând.

Cel mai mare pericol pe care îl văd ei ar fi dezangajarea Occidentului, pe fondul „oboselii” de a susține încontinuu Ucraina, care cere mulți bani, multe arme, iar susținerea vine cu mari costuri economice, politice și sociale.

Până când va susține Occidentul tot acest efort?

Industria de apărare a Ucrainei a fost distrusă, forțele armate au fost decimate, ca să vorbim doar de război, infrastructura e la pământ, economia e blocată, iar fără ajutorul Vestului nu se pot obține victorii pe front, fără acestea nu se pot purta negocieri de succes, iar fără banii Occidentului nu se poate reface țara.

ADVERTISING

Occidentul trebuie deci să plătească în continuare, să susțină totul și asta pe termen lung. Va avea destulă răbdare?

Și președintele Zelenski se teme de un abandon, pe măsură ce timpul trece, iar lumea se obișnuiește cu războiul, cum s-a obișnuit și cu pandemia, până când n-a mai interesat pe nimeni.

„Nu lăsați lumea să treacă la alt subiect”, a spus Zelenski, în discursul său de la Cannes (foto), un îndemn clar pentru elita cinematografiei și nu numai să nu-și ia ochii de pe Ucraina, pentru că lumea va face la fel.

ADVERTISING

Acesta este și motivul pentru care Zelenski și echipa lui fac mari eforturi pe partea de comunicare, apar la festivaluri, apar în moduri neconvenționale, nu doar în cabinetele politicienilor, pentru că politica nu mai interesează pe nimeni (vezi prezență la vot și rezultatele alegerilor din Franța), astfel că ucrainenii fac orice pentru a rămâne vizibili și relevanți.

Dacă lumea își va întoarce la un moment dat privirea, sătulă de război, politicienii își vor găsi imediat alte priorități și Ucraina va muri încet, cu rușii de gât. Iar probleme sunt destule peste tot.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇