Oficiali ai Pentagonului au avertizat marţi că Rusia a desfășurat sisteme capabile să lanseze rachete termobarice, iar noaptea armata ucraineană a anunțat că ar fi capturat astfel de arme de la ruși.
Acestea sunt semne pentru liderii militari că Moscova ia în considerare să folosească arme de o putere înfiorătoare pentru a semăna teamă în rândul populației, dar și a soldaților ucraineni, potrivit Foreing Policy.
Oficialul Pentagonului, care a vorbit cu jurnaliștii sub protecția anonimatului, nu a vrut să confirme eventualele locuri în care Rusia a plasat astfel de arme și nici dacă ele au fost sau nu folosite în prima săptămână de război.
Însă ambasadorul Ucrainei în SUA și mai multe organizații care luptă pentru drepturile omului au spus de luni că rușii deja au lansat aceste rachete.
În ultimele 4 zile, au apărut mai multe imagini cu astfel de rachete transportate de soldații ruși și mai multe rapoarte vorbesc de folosirea lor în atacurile asupra Harkovului, unul dintre cele mai afectate orașe de până acum.
În orice caz, analiștii militari spun că, deși nu e la acest moment clar dacă bombele termobarice au fost sau nu folosite, e doar o chestiune de timp până când rușii o vor face.
Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina
Ce sunt bombele termobarice și cum funcționează
Cunoscute și ca ”bombe cu vid”, aceste arme nu folosesc muniție convențională și sunt lansate în două faze. Prima distribuie un fel de aerosol alcătuit din materiale foarte fine, de la combustibil pe bază de carbon, la particule minuscule metalice. În a doua fază, acest nor este aprins, creându-se o bila de foc ce răspândește o undă de șoc uriașă, precum și un vid în jur, pe măsură ce consumă oxigenul.
Astfel, unda exploziei poate dura mult mai mult decât în cazul bombelor convenționale, iar impactul este devastator. Un corp uman poate fi, pur și simplu, pulverizat.
Astfel de bombe sunt făcute într-o gamă variată de dimensiuni. Cele foarte mari sunt, de obicei, lansate din aer și sunt folosite pentru a distruge sisteme de peșteri și tuneluri ale tabărei inamice.
În cazul Ucrainei, analistul Marcus Hellyer, de la Institutul Australian de Politici Strategice, a declarat pentru The Guardian că, cel mai probabil, rușii le vor folosi pentru a distruge buncăre și depozite subterane ale armatei locale.
Astfel de bombe au fost folosite de ruși și occidentali încă din anii 1960. Americanii s-au bazat pe ele în lupta din munții Afganistanului împotriva al-Qaida.
Rusia e dispusă să distrugă totul
Dr. Hellyer spune că Rusia are o experiență mult mai vastă cu acest tip de arme și deține și întreg spectrul, de la bombe mici, tactice, la cele foarte mari, pe care le poate lansa din aer.
Analistul spune că separatiștii din Donbas folosesc astfel de bombe de ani de zile.
În 2000, Human Rights Watch a condamnat Rusia pentru că folosise astfel de arme în anul precedent, în Cecenia, cu ”implicații umanitare majore”.
Dr. Hellyer spune că o astfel de bomba lansată asupra unui bloc de locuințe, de exemplu, ar avea efecte devastatoare.
”Nu sunt ilegale, deși efectele lor pot fi îngrozitoare, tocmai pentru că creează acel vid care extrage aerul din plămânii oamenilor din raza sa de acțiune”, a explicat analistul, care se așteaptă ca Rusia să le folosească masiv în Ucraina.
”Ceea ce știm clar despre strategia tactică a Rusiei este că e dispusă să distrugă totul. Ucrainenii opun rezistență solidă în unele orașe și asta va determina Rusia să recurgă tot mai mult la orice fel de arme are, inclusiv bomba termobarică, asupra zonelor urbane”, a conchis analistul.
Iată câteva imagini în care rușii transportă astfel de bombe în Ucraina:
Iată și imaginile din Harkov, din momentul în care se presupune că bombele termobarice au fost folosite:
Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală: