Ce s-a întâmplat în biroul Dianei Șoșoacă: Am fost în 100 de țări și n-am văzut așa ceva!

Ce s-a întâmplat în biroul Dianei Șoșoacă: Am fost în 100 de țări și n-am văzut așa ceva!

Delia Marinescu, jurnalista care a participat în calitate de translator la interviul senatoarei Diana Șoșoacă cu echipa televiziunii publice italiene Rai, care s-a transformat într-un scandal internațional, cu dosare penale, povestește cum s-au întâmplat lucrurile, după ce a fost chemată și în calitate de martor în dosarul deschis pentru ultraj.

„Soțul senatoarei Diana Șoșoacă se află sub control judiciar după ce vineri, 10 decembrie 2021, a lovit un polițist care încerca s-o apere pe jurnalista italiană Lucia Goracci. Eram în biroul de avocatură al senatoarei, unde ne chemase pentru un interviu”, explică jurnalista româncă.

ADVERTISING

Ea trebuia să traducă dialogurile Luciei Goracci, șefa biroului televiziunii publice Rai pe Turcia, Siria, Iraq și Europa de Sud-Est, cu Diana Șoșoacă. Senatoarea acceptase să apară într-un reportaj despre vaccinare și pandemie.

Au mers împreună la biroul Dianei Șoșoacă, iar jurnalista din Italia și-a început interviul, însă lucrurile au degenerat de îndată ce au intrat în subiect.

„Schimbă câteva replici despre Covid19 și arată la cameră un sac mare și negru de plastic, în care zice că sunt băgați oamenii omorâți.

- De cine? De pandemie!, intervine Goracci.

- Care pandemie, doamnă? Atunci tu și ea de ce nu ați murit?

ADVERTISING

- Pentru că sunt vaccinată și port mască”, povestește Delia Marinescu.

Din acel moment, Diana Șoșoacă a vrut să continue interviul în română, după ce vorbise la început în engelză.

„Mă cheamă lângă ea și-mi zice sever să am grijă cum traduc, pentru că ea știe și engleză, și italiană și o să verifice.

- O amenințați cumva?, o întreabă Goracci.

- Dacă nu vă convin condițiile, puteți să plecați, răspunde Șoșoacă.

- Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a amenințat. Mulțumim oricum pentru timpul acordat.

Dăm să plecăm, dar senatoarea se repede și încuie ușa. Nu ne mai crede că suntem jurnaliști și ne cere legitimațiile. Sună la 112. “În momentul ăsta vorbiți cu un senator al României, da?”, îmi zice.

ADVERTISING

Goracci trage de ușă și strigă “Dă-ne drumul! Asta e răpire!

Ușa se deschide, intră un bărbat, jurnalista reușește să scape. Eu, cameramanul sârb Miki Stojicic și editorul turc Sirdas Yildiz de la Rai rămânem încuiați în apartamentul-birou, împreună cu senatoarea, soțul ei și bărbatul nou venit. Șoșoacă ne filmează, și eu la fel. Mă amenință că o să plătesc pentru asta. Le cere străinilor să șteargă toată filmarea.

- Am fost în 100 de țări și n-am văzut așa ceva, exclamă Yildiz.

Poliția vine în vreo 10 minute. Se întoarce și Goracci, care începe să filmeze scena și strigă să îi elibereze colegii.

Silvestru Șoșoacă îi smulge telefonul din mână și masca de pe față, o lovește și sare la polițistul care se băgase între ei. “Silviu, încetează!”, repetă Șoșoacă. Îmbrânceli, agitație, urlete.

Senatoarea le zice polițiștilor să ne șteargă filmările și să ne rețină, că i-am fi furat din casă. Ieșim. În fața blocului, polițiștii de la Secția 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresați. Da, zice echipa Rai, și mergem cu șoferul nostru”, povestește Delia Marinescu.

Jurnaliștii au avut o surpriză neplăcută și la secția de Poliție, unde au fost percheziționați și ținuți pentru opt ore, deși ei erau cei care voiau să depună plângere.

La secție, ne percheziționează minuțios pe toți, ne caută în genți și în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri. Ne spun că am fost conduși acolo pentru că Diana Șoșoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei.

Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secție, cum pretind acum polițiștii. Le zice că vrea să plece. Polițiștii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secția de poliție, putem pleca. E miezul nopții”, mărturisește Marinescu.

A doua zi, Delia Marinescu a fost chemată ca martor în dosarul de ultraj deschis după ce chiar unul din polițiștii sosiți la fața locului a făcut reclamație, pentru că a fost și el agresat de soțul Dianei Șoșoacă. De altfel, Silvestru Șoșoacă a și fost pus sub control judiciar.

Incidentul a apărut în presa internațională, iar ministrul de externe al Italiei a cerut clarificări oficiale. Guvernul României a condamnat incidentul și a cerut instituțiilor abilitate să facă ia măsurile care se impun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇