Ce efecte vor avea armele cu care Ucraina vrea să lovească în inima Rusiei

Ce efecte vor avea armele cu care Ucraina vrea să lovească în inima Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kievul va afla în această săptămână dacă i se permite să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Însă experții spun că succesul pe câmpul de luptă al acestei strategii nu este clar.

Președintele Volodimir Zelenski este pregătit să se întâlnească cu Joe Biden și cu cei doi candidați la Casa Albă, Kamala Harris și Donald Trump, pentru a discuta despre problema loviturilor la distanță în Rusia.

Disputele publice pe această temă au ridicat miza deciziei și au schimbat potențial rolul pe care l-ar putea juca aceste rachete - Storm Shadow și sistemele de rachete tactice fabricate în SUA (ATACMS) în acest război, notează CNN, amintind că tensiunea la nivel diplomatic a urmat aceeași tendință ascendentă înaintea luării altor decizii importante pentru Ucraina.

Cu aproape un an în urmă, tot în timpul unei întâlniri cu Zelenski în Statele Unite, Joe Biden a luat decizia de a furniza rachete ATACMS Ucrainei. Informația s-a scurs în presă, dar confirmarea oficială a venit abia după o lună, când rachetele americane fuseseră deja folosite în câteva lovituri asupra orașului ocupat Lugansk și în orașul-port din sud Berdiansk.

ADVERTISING

La fel s-a întâmplat, cu câteva luni înainte, cu rachetele britanice Storm Shadow, când ministrul Apărării de atunci, Ben Wallace, confirma livrarea lor când acestea deja erau folosite.

În ambele cazuri, Ucraina a promis că rachetele occidentale nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei.

În această lună, Zelenski folosește o strategie de a-și provoca mai deschis aliații, iar acest lucru, în combinație cu amenințările directe ale Moscovei care susține că orice ridicare a restricțiilor echivalează cu un război cu NATO, a făcut din chestiunea folosirii acestor rachete în Rusia o bornă crucială, un reper suprem al extinderii sprijinului occidental.

Zelenski a ținut tot timpul în prim-plan acest subiect, criticând public ezitarea aliaților și lansând acuzații voalate despre lașitate. "Această teroare poate fi oprită. Dar pentru a o stopa, teama de a lua decizii puternice, obiectiv necesare, trebuie depășită", a spus el, după ce rușii au bombardat un bloc din Harkov.

Matthew Savill, director de științe militare la Royal United Services Institute (RUSI), o organizație de analiză din Londra, este de părere că Zelenski și-a asumat un risc considerabil. "Joacă o cacealma politică. Provoacă oamenii să-l susțină", a spus el. Dar dacă-i iese, câștigul politic ar fi semnificativ, învingând retorica rusă și demonstrând sprijinul internațional ferm, crede el.

ADVERTISING

Câștigul pe câmpul de luptă este, însă, mai puțin clar, consideră experții.

Ce se mai poate face dacă Moscova a aflat și s-a pregătit

S-a discutat atât de mult despre ridicarea restricțiilor asupra folosirii armelor occidentale, încât mulți experți cred că acestea nu vor mai avea vreun efect important pentru cursul războiului.

Serviciile de informații din SUA cred că 90% din aviația rusă care lansează în fiecare zi bombe ghidate (cel puțin 100 pe zi, potrivit lui Zelenski) se află la peste 300 de kilometri de teritoriul controlat de Ucraina, deci în afara razei de acțiune a rachetelor ATACMS. Iar această distanță s-ar putea mări, Rusia mutându-și recent avioanele din două baze mai la est, potrivit unui oficial american.

Savill este de acord că "multe dintre cele mai atractive ținte" au fost probabil mutate mai adânc pe teritoriul Rusiei, ceea ce înseamnă că impactul asupra războiului poate fi limitat. Dar asta nu înseamnă că rachetele nu au nicio utilitate.

Storm Shadows, concepute pentru a pătrunde adânc în straturile din beton, ar putea fi eficiente împotriva cartierelor generale militare sau a depozitelor de muniție, dintre care multe sunt încă în raza de acțiune. ATACMS, dintre care unele au focoase cluster, ar putea fi folosite pentru a provoca daune semnificative aerodromurilor. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a estimat că 15 aerodromuri rusești se află în raza de acțiune a rachetelor ATACMS, deși nu este clar câte avioane se află acum pe ele.

ADVERTISING

George Barros, autorul analizei ISW, admite că o dezbatere mai puțin publică pe această temă ar fi fost de preferat. Pe de altă parte, dacă toată această tevatură a forțat Rusia să-și mute aviația mai departe de granița Ucrainei, e un lucru bun, consideră el. Acest lucru ar reduce numărul misiunilor de bombardare pe care avioanele rusești le îndeplinesc și ar oferi Ucrainei timp prețios pentru detectare și reacție înainte de atacuri.

Mai important, dacă Ucraina ar putea lovi trupe, armament și logistică din Rusia aflate în raza de 300 de kilometri a rachetelor ATACMS, Moscova ar fi nevoită pentru prima oară să calculeze riscurile deplasării unor efective și echipamente importante în Ucraina.

"Abia acum începi să vorbești despre un potențial risc pentru zona din spate a Rusiei și să o privezi de acest lux nebunesc pe care l-a valorificat comandamentul rus. Pentru a aduce cu adevărat masă (echipament), pentru a obține rate ale loviturilor de artilerie de 10 la 1 față de Ucraina în prima linie", a spus el pentru CNN.

Analiza lui Barros a identificat cel puțin 200 de ținte potențiale care s-ar afla în raza de acțiune a ATACMS, de la regimente militare la depozite de combustibil, depozite de arme și chiar și sediul districtului militar de sud al Rusiei din Rostov (toate acestea ar fi mult mai greu de realizat. mișcare decât aeronave), toate fiind mai greu de mutat decât avioanele.

Lista este destul de limitată, recunoaște Barros, și nu include țintele noi instalate după începerea invaziei la scară largă în februarie 2022. Savill crede că unele dintre cele mai noi ținte ar putea fi sistemele iraniene de rachete FATH-360, despre care SUA consideră că au fost deja furnizate și care au o rază de acțiune de doar 75 de kilometri, mult mai puțin decât rachetele occidentale.

Cale liberă pentru drone în inima Rusiei

Experții sunt de acord, de asemenea, că armele occidentale ar oferi un sprijin valoros pentru operațiunile terestre și atacurile cu drone ale Ucrainei.

Savill crede că rachetele ATACMS ar putea provoca daune grave radarelor și sistemelor rusești de apărare aeriană. "Dacă faci o breșă, dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune au opțiuni mai bune pentru a pătrunde mai adânc în Rusia. Lovirea sistemelor rusești de apărare aeriană în zonele de frontieră ar putea îmbunătăți, totodată, șansele Ucrainei de a-și recuceri teritoriul", a spus Barros.

"De fapt, abordezi niște zone interesante în care există părți ocupate ale Ucrainei care nu mai sunt sub umbrela apărării aeriene a Rusiei", a spus el.

Există, de asemenea, opțiunea teoretică, crede Savill, de a extinde raza de acțiune a rachetelor prin lansarea din pozițiile ucrainene din regiunea rusă Kursk, deși asta ar putea pune bombardierele și lansatoarele ucrainene de rachete în raza de bătaie a apărării aeriene ruse.

Parte din planul pentru victorie

În cele din urmă, Kievul continuă să susțină că posibilitatea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident în interiorul Rusiei face parte din puzzle-ul complex necesar pentru a pune capăt războiului în condițiile Ucrainei, fiind, totodată, o modalitate de a-i arăta Rusiei că nu poate rezista aliaților.

Zelenski a venit în Statele Unite cu două argumente puternice. Pe de o parte, el este susținut de ofensiva de la Kursk care oferă noi dovezi ale ingeniozității ucrainene, dar și ale fragilității "liniilor roșii" ale lui Putin. Pe de altă parte, președintele Ucrainei e motivat de perspectiva unei a treia ierni cu lipsuri critice de energie electrică și provizii încă inadecvate de echipamente și efective.

Aflat între ciocan și nicovală, Zelenski joacă totul pe cartea atacului și încearcă acum să înghesuie fiara dezlănțuită în sălașul ei. Dar pentru asta are nevoie de un plan bun și de armele potrivite.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇