Săptămână crucială: Planul care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina. Ce știm până acum și ce șanse are?

Săptămână crucială: Planul care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina. Ce știm până acum și ce șanse are?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Săptămâna aceasta, Volodimir Zelenski îi va prezenta președintelui american Joe Biden un plan pentru victorie. Strategia este menită să oblige Moscova să accepte o pace justă pentru Ucraina. Ce include acest plan? Și, mai ales, va da rezultate?

Toate punctele planului pentru victorie pe care Kievul îl va prezenta Washingtonului au fost stabilite, a anunțat Volodimir Zelenski săptămâna trecută. Liderul de la Kiev îi va arăta planul lui Joe Biden la Casa Albă joi, 26 septembrie. Zelenski intenționează să-l discute și cu candidații la președinție Kamala Harris (cu care se va întâlni tot joi) și Donald Trump, precum și cu membri ai Congresului SUA.

Președintele ucrainean a declarat, în discursul său de sâmbătă seara, că sfârşitul războiului cu Rusia, care durează deja de peste doi ani şi jumătate, depinde de hotărârea aliaţilor occidentali ai Kievului de a furniza armele necesare şi permisiunea de a le utiliza. El a mai spus că întâlnirile sale de săptămâna viitoare din Statele Unite sunt cruciale.

„Răspunsul la întrebarea «Când se va termina războiul?» este, de fapt, atunci când hotărârea partenerilor noştri nu va rămâne în urma a ceea ce putem face noi pentru apărarea noastră, pentru independenţa noastră, pentru victoria noastră. Strategia noastră clară va fi pe masa partenerilor noştri. Pe masa preşedintelui SUA", a afirmat el.

Ce se știe oficial despre planul pentru victorie

Sunt puține informații despre această strategie care răzbat oficial. Kievul a păstrat strict secret acest plan despre care a anunțat că este menit să întărească poziția de negociere a Ucrainei și să oblige Moscova să accepte o pace corectă.

ADVERTISING

Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că planul include patru puncte principale și un al cincilea legat de situația post-război. El a adăugat că acesta se concentrează pe securitatea și poziția geopolitică a Ucrainei, asistența militară străină cu permisiunea de a o folosi fără restricții și sprijinul economic.

Strategia vizează întărirea apărării Ucrainei și crearea condițiilor pentru încheierea răboiului. Potrivit liderului de la Kiev, pentru ca planul de victorie să funcționeze, aliații vor trebui să ia decizii rapide între lunile octombrie și decembrie.

De asemenea, s-a confirmat oficial că, așa cum era de așteptat, planul nu include cedarea unor teritorii Rusiei. "Cel mai important lucru este hotărârea de a o implementa. Nu există nicio alternativă la pace, nicio înghețare a războiului sau vreo altă manipulare care doar ar amâna agresiunea rusă la alt nivel", a subliniat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, adăugând că Ucraina este deschisă la sugestiile SUA pentru întărirea planului.

Ucraina a respins în mod repetat orice încetare a focului sau întrerupere temporară a ostilităților, susținând că ar oferi Rusiei ocazia de a-și regrupa forțele.

Zelenski a spus că planul este conceput pentru a pune căpăt războiului cu ajutorul partenerilor internaționali, fără a se baza pe cooperarea Rusiei, însă nu a specificat cum ar fi posibil acest lucru.

Pe de altă parte, el a precizat că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk face parte din această strategie, ceea ce înseamnă că Ucraina caută să obțină succese pe front care să o pună într-o poziție avantajoasă pentru negocieri.

ADVERTISING

„Pentru fiecare pas există o listă clară cu ce este necesar și cu ce ne va întări. Nimic nu este imposibil în acest plan", a declarat Zelenski pe 16 septembrie. "(…) acest pachet poate asigura dezvoltarea corectă a situației nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toți cei din lumea asta care prețuiesc dreptul internațional", a mai spus el.

Ce spun sursele și experții

Danîlo Lubkivskîi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, este de părere că Planul pentru victorie va include, probabil, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și securizarea spațiului aerian al Ucrainei, precum și perspectivele aderării Ucrainei la NATO și garanții de securitate internațională.

Unul dintre elementele esențiale ale planului de victorie este, probabil, acordul Statelor Unite și al altor aliați ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi țintele militare din adâncul Rusiei, capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova.

Aceste lovituri în adâncul Rusiei vor permite Kievului să distrugă aerodromurile de pe care decolează aeronavele rusești pentru a ataca infrastructura civilă ucraineană, precum și să afecteze apărarea antiaeriană a Rusiei, permițând astfel dronelor ucrainene să lovească infrastructura cheie de petrol și gaze rusești, potrivit general-locotenentului american în retragere Ben Hodges.

Vânzările de petrol și gaze sunt surse vitale pentru finanțarea mașinii de război a Moscovei, generând venituri estimate la aproape 240 de miliarde de dolari în 2024, cu 13 miliarde mai mult față de 2023, potrivit Reuters.

ADVERTISING

De asemenea, atacurile la mare distanță vor permite Ucrainei să distrugă infrastructura de transport, cartierul general militar, pozițiile de artilerie și rachete, aerodromurile și logistica, „ceea ce va degrada singurul avantaj al Rusiei", a declarat Hodges pentru Kyiv Independent.

Hodges se așteaptă ca, în timpul viitoarei călătorii în SUA, Zelenski să facă în continuare presiuni pentru livrarea rapidă a unor echipamente, muniții și capacități suplimentare de apărare aeriană promise de mult timp, necesare pentru a proteja civilii ucraineni și infrastructura energetică înainte de iarnă.

Potrivit Kyiv Post, planul va include și următoarele elemente:

  • o cerere de finanțare susținută;
  • sancțiuni mai mari împotriva Rusiei și a agenților săi, China și India;
  • utilizarea activelor rusești înghețate în Vest pentru reconstrucția Ucrainei;
  • o propunere îndrăzneață pentru ca scutul aderării la NATO să acopere aproximativ patru cincimi din teritoriul suveran al Ucrainei pe care Kievul îl controlează.

O sursă citată de Bloomberg a spus, de asemenea, că Planul pentru victorie include o invitație oficială de aderare la NATO și cale liberă spre aderarea la UE, precum și un angajament de a furniza Ucrainei arme avansate cu permisiunea de a le folosi fără restricții.

Potrivit reprezentantului republican Don Bacon, una dintre prioritățile Planului pentru victorie pare să fie îmbunătățirea cooperării dintre regiunile ucrainene și statele americane. Acest lucru ar putea însemna dezvoltarea „mai multor conexiuni pe teren cu publicul american pentru a obține mai mult sprijin din partea SUA pentru Ucraina", a spus Jimmy Panetta, membru democrat al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

La rândul său, William Taylor, vicepreședinte pentru Europa și Rusia la Institutul Păcii din SUA și fost ambasador al SUA în Ucraina, estimează că vizita lui Zelenski în SUA ar putea fi esențială pentru a obține aprobarea Ucrainei de a folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din adâncul Rusiei.

„Cred că există o șansă foarte bună ca, fie în secret, fie în mod public, Statele Unite, Marea Britanie, Franța și alte țări să le dea ucrainenilor undă verde undeva în cursul săptămânii viitoare pentru a folosi aceste arme împotriva țintelor militare, în conformitate cu legislația internațională", a spus el.

Va funcționa planul?

Strategia anunțată de Zelenski se încadrează în eforturile sale de a organiza un al doilea summit pentru pace, după cel din Elveția, în iunie, de la care Rusia a fost exclusă. Ucraina a anunțat că dorește să invite un reprezentant rus la această a doua conferință.

O sursă din anturajul lui Zelenski a spus pentru Kyiv Independent că „planul urmărește să creeze condițiile și atmosfera, încât Rusia să nu mai poată ignora formula de pace și summitul pentru pace".

„Problema este că pentru a ajunge la punctul în care să avem orice formă de negocieri de pace, Rusia trebuie să simtă că e pe cale să piardă și încă nu suntem acolo", a spus Panetta.

„Sper că o parte din acest plan este despre cum vom modela condițiile de pe câmpul de luptă pentru a ajunge în acest punct", a adăugat democratul, care s-a întâlnit weekendul trecut, la Kiev, cu Zelenski și alți oficiali ucraineni.

„Planul pentru victorie se va concentra pe împingerea rușilor înapoi cu sprijin militar, precum și pe sprijinul puternic din partea europenilor și americanilor”, a declarat el.

Potrivit lui Panetta, planul de victorie servește ca răspuns republicanilor din Congres care au votat împotriva pachetului de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina în aprilie, invocând absența unei strategii clare pentru victoria Ucrainei.

William Taylor estimează că planul de victorie se va concentra pe împingerea rușilor înapoi cu sprijin militar, precum și pe sprijinul puternic din partea europenilor și americanilor. El a adăugat că odată ce Putin își va da seama, prin acest plan și sprijin internațional, că victoria este de neatins, va căuta o cale de ieșire din impas.

Unii oficiali americani au văzut deja câteva părți din planul lui Zelenski și cred că este o strategie „care poate funcționa", a declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, în timpul unei conferințe de presă din 17 septembrie.

Ea a adăugat că Washingtonul plănuiește să promoveze planul în rândul liderilor mondiali în timpul viitoarei Adunări Generale a ONU de la New York, la care va participa Zelenski.

Păreri contra

Potrivit Kyiv Post, există două probleme cu planul lui Zelenski.

„În primul rând, întregul istoric al lui Biden sugerează că e probabil să ofere doar o parte din ceea ce cere Zelenski. Există o dispută acerbă în interiorul administrației sale cu privire la loviturile la distanță. Finanțarea viitoare ar depinde de Congres. Cu siguranță (Biden) nu a promis aderarea la NATO pentru nicio parte a Ucrainei", scrie Timothy Garton Ash.

Politica pașilor treptați, de teama de escaladare, a fost un semn distinctiv al gestionării războiului de către președintele american și consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan.

„Care sunt șansele ca abordarea bătrânului (lui Biden, n.red.) să se schimbe dramatic acum, în amurgul președinției sale?", notează comentatorul.

„În al doilea rând, dacă SUA și aliații săi ar face tot ce prevede planul, oare chiar s-ar produce un astfel de efect încât generalii lui Putin i-ar spune că pierde?", se întreabă Ash.

Potrivit unor analiști bine informați, comandanții ucraineni se întreabă cât de multe se pot schimba în următoarele luni.

Colonelul Pavlo Palisa, comandantul brigăzii ucrainene de elită 93, vorbea despre "tirania timpului". "În prima linie, trebuie să te miști foarte repede pentru a atinge cinci ținte cheie inamice, dar până ajung armele și permisiunile necesare se face prea târziu și ajungi la 50 de ținte", a spus acesta.

În ritmul în care se mișcă Occidentul condus de SUA, timpul e de partea Rusiei. "Și, inutil să spun, Putin așteaptă ca Donald Trump să fie reales președinte al SUA pe 5 noiembrie", subliniază autorul.

Asta înseamnă că acum vicepreședintele Kamala Harris, care va moșteni această provocare geopolitică majoră dacă va deveni președintele SUA, și toți acei aliați europeni care înțeleg ce anume e în joc, trebuie să-l îndemne pe Biden să treacă peste propria sa umbră și să facă mișcări care pot schimba jocul acum.

Aceasta poate fi ultima șansă de a permite Ucrainei să obțină ceva care poate fi numit în mod plauzibil victorie, condiția prealabilă pentru o pace durabilă.

În caz contrar, Kievul va fi, probabil, nevoit să acționeze pentru încetarea ostilităților undeva anul viitor, negociind dintr-o poziție slabă.

„Asta nu ar fi pace, ci doar o pauză înainte de o nouă rundă de război", conchide Timothy Garton Ash.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇