Ce beneficii ar avea România după aderarea la Schengen

Ce beneficii ar avea România după aderarea la Schengen

Pricipalele beneficii ale aderării la spaţiul Schengen sunt eliminarea controalelor la frontiere şi reducerea considerabilă a timpilor de aşteptare, atât pentru cei care călătoresc individual, cît şi pentru transportatori.

Precizările au fost făcute Ministerul de Interne, în contextul anunţului cancelarului german Olaf Scholz conform căruia România, Croaţia şi Bulgaria ”îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a deveni state membre cu drepturi depline” în Spaţiul Schengen.

Conform MAI, aderarea la spaţiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare.

ADVERTISING

În cazul României, aderarea deplină la spaţiul Schengen va însemna, printre altele, eliminarea controalelor din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria şi Bulgaria, iar în cazul aderării la Schengen împreună cu Bulgaria, se vor elimina şi controalele de la punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia.

Cetăţenii statelor membre care călătoresc în spaţiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil, fără a fi supuşi controalelor la frontieră, rezultă din informaţiile transmise de MAI, consecinţa palpabilă fiind inclusiv reducerea aglomeraţiei în perioadele de vârf, cum ar fi cea a vacanţelor, când cetăţenii români fie se deplasează spre destinaţii turistice prin spaţiul Schengen, fie se reîntorc în ţară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La frontiera aeriană, va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinaţii din spaţiul Schengen (inclusiv Elveţia, Liechtenstein, Norvegia, Islanda), iar deplasările către/din aceste destinaţii se vor desfăşura similar unui zbor intern în România.

Astfel, timpii de aşteptare din aeroporturi vor fi considerabil reduşi în cazul deplasărilor în spaţiul Schengen. Aceeaşi situaţie îmbunătăţită se va înregistra şi în cazul deplasărilor pe cale maritimă în spaţiul Schengen.

Pe lângă beneficiile ce vor fi resimţite de persoanele fizice, şi personale juridice vor resimţi efectele aderării depline la spaţiul Schengen. Astfel, vor fi eliminate controale de frontieră la trecerea frontierelor terestre interne cu Ungaria şi Bulgaria (corelativ şi cu Grecia), rezultă din informaţiile transmise de MAI.

ADVERTISING

În prezent, 26 de state europene sunt membre cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen. Patru dintre acestea, nu sunt state membre ale Uniunii Europene: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇