Germania susține aderarea României la Schengen. Reacții de la București: Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin!

Germania susține aderarea României la Schengen. Reacții de la București: Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin!

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase”.

În acest context, el spune răspicat că „România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline".

ADVERTISING

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", promite cancelarul, citat de Agerpres.

Reacții de la București

O primă reacție a avut-o, pe Twitter, președintele Klaus Iohannis, care a salutat anunțul cancelarului german.

„Salut anunțul făcut astăzi, la Praga, de către cancelarul federal Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Spațiul Schengen – un obiectiv strategic al țării mele, care în mod clar îndeplinește toate criteriile tehnice. Îi mulțumesc pentru implicarea personală”, a transmis pe Twitter Klaus Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a salutat poziția cancelarului german Olaf Scholz: „Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie”.

„Salut poziția cancelarului german Olaf Scholz care susține că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât și mulți colegi din PSD, am afirmat în toate discuțiile cu colegii noștri europeni. Românii merită cu prisosință această decizie!

Astfel, atât românii care călătoresc în scop personal sau turistic, cât și transportatorii de mărfuri nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios cu verificările de la granițele statelor membre Schengen. Mai ales în cazul transportatorilor, asta va însemna scurtarea semnificativă a timpilor de așteptare în frontieră, deci curse operate mai rapid, cu costuri mai reduse”, a spus și Ciolacu.

ADVERTISING

Negocieri în spatele cortinei

La finalul lunii iulie, ministrul de Externe Bogdan Aurescu transmitea, la Forumul de Cooperare Bilaterală Română-German, că „putem să sperăm la o susținere consecventă și fermă a Germaniei”. El punea această așteptare și pe seama modului în care România s-a comportat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Cred că este foarte important, în contextul acţiunii solidare şi puternice a României în timpul acestui război din Ucraina, prin modul în care am gestionat situaţia celor peste 1,75 de milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat de la începutul războiului şi până astăzi în România şi pe care i-am gestionat cu succes, cred că putem să sperăm la o susţinere consecventă şi fermă a Germaniei pentru aderarea cât mai curând a României la spaţiul Schengen”, spunea în iulie Aurescu.

De altfel, au existat mai multe informații pe surse și speculații că oficialii români ar fi negociat în culise aderarea rapidă la Schengen, în schimbul susținerii anumitor măsuri decise la nivelul comunității europene și internaționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇