Salariile angajaților part-time rămân suprataxate. CCR a respins sesizările, USR acuză dubla măsură

Salariile angajaților part-time rămân suprataxate. CCR a respins sesizările, USR acuză dubla măsură

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului, precum și pe cea a USR și Forța Dreptei privind suprataxarea muncii part-time.

Un comunicat CCR arată că prima sesizare a fost respinsă în unanimitate, ca neîntemeiată. Iar a doua cu majoritate de voturi, tot ca neîntemeiată.

Amintim că, de la 1 august, a intrat în vigoare o măsură de creștere a taxării contractelor cu normă parțială. Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract part-time, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

ADVERTISING

Pe 16 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care aduce modificări Codului fiscal. Iniţiativa legislativă prevede că suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal.

USR și Forța Dreptei au sesizat abia pe 23 noiembrie Curtea Constituțională. Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a OG 16/2022, care poate fi atacată de parlamentari (ordonanţa nu putea fi atacată).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

USR acuză dubla măsură

USR critică acum decizia Curţii Constituţionale şi anunţă că va depune, în zilele următoare, un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, în sensul eliminării suprataxării contractelor part-time.

"Supraimpozitarea pensiilor speciale a fost neconstituţională, însă supraimpozitarea contractelor pe salariul minim pe economie, cu norme parţiale, este constituţională. Nu Constituţia este strâmbă, ci judecătorii care judecă strâmb. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă", a declarat deputatul USR Cristian Seidler, citat într-un comunicat remis Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Potrivit deputatei Oana Ţoiu, este "profund nedrept" să munceşti două-patru ore şi să plăteşti taxe pentru 8 ore.

"Au demonizat în spaţiul public angajatorul privat, lepădându-se de orice principiu liberal cu semnătura premierului PNL pe absurditatea asta, dar datele arată altă realitate. În câteva luni, 47.000 de contracte part-time s-au închis în învăţământ, dublu faţă de comerţ, triplu faţă de transport şi depozitare.

Aceasta în condiţiile în care oricum aveam printre cele mai mici ponderi de contracte part-time din UE.

Suprataxarea impusă de PSD-PNL-UDMR nu îi afectează doar pe cei cu contracte part-time, ci şi pe antreprenorii cărora le cresc costurile şi pe foarte muĺţi români.

De exemplu, întreţinerea la bloc a crescut tuturor din cauza asta, pentru că s-au dublat sau triplat taxele pentru administratori şi angajaţii la curăţenie", a precizat Oana Ţoiu.

În urmă cu doi ani, CCR a decis că nu este constituţională impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, a amintit USR. "Acum, în schimb, suprataxarea unor bani care nu sunt încasaţi de românii ce muncesc pe contracte de două-patru ore este constituţională", se menţionează în comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇