CCR a respins unanim sesizarea USR privind legea avertizorului de integritate. Decizia e la Iohannis

CCR a respins unanim sesizarea USR privind legea avertizorului de integritate. Decizia e la Iohannis

Curtea Constituțională a respins, în unanimitate, miercuri, sesizarea USR privind legea avertizorului de integritate

Legea merge la promulgare, iar săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că, dacă nu pică la CCR, o va întoarce el în Parlament.

Deja zeci de organizații civice i-au solicitat lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament spre reexaminare legea referitoare la avertizorii de integritate.

Şi liderul USR, Cătălin Drulă, îi cere președintelui să întoarcă legea la Parlament. „În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupție și riscă să lase România fără bani europeni”, transmite Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Concluziile CCR

UPDATE CCR a precizat, într-un comunicat oficial, că legea consacră un standard adecvat de protecţie juridică a avertizorilor de integritate, aşa că nu e nicio problemă de constituţionalitate cu ea. 

”În esenţă, Curtea a statuat că rolul avertizorului de integritate este acela de a dezvălui şi a comunica faptele de încălcare a legii realizate în cadrul unei organizaţii. Această comunicare se face fie printr-o raportare internă/externă la nivelul respectivei organizaţii, fie prin divulgare publică”, precizează CCR.

”Legiuitorul a ales ca activităţile de raportare internă/externă şi divulgare publică să se realizeze succesiv, şi nu concomitent, protejând atât entitatea care face obiectul legii, cât şi starea de legalitate în care aceasta trebuie să îşi desfăşoare activitatea.

ADVERTISING

Prin urmare, legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, fără a afecta posibilitatea sa de a divulga public informaţiile ce fac obiectul legii şi fără a aduce atingere dispoziţiilor privind normele de procedură penală referitoare la sesizarea organelor de urmărire penală. Asemenea reguli procedurale nu fac decât să întărească rolul avertizorului de integritate în societate şi să îl responsabilizeze în activitatea desfăşurată”, se mai arată în comunicat.

CCR menţionează că ”stabilirea unei proceduri în realizarea activităţii de raportare/divulgare publică a informaţiilor care intră în sfera de aplicare a legii, precum şi delimitarea în funcţie de criterii obiective a unor etape aferente acestei activităţi, nu aduc atingere protecţiei juridice a avertizorului de integritate”.

ADVERTISING

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Ce a reclamat USR la CCR

USR a sesizat CCR cu privire la Legea avertizorilor de integritate, acuzând că, în forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR, slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR.

În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.

„Legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune. Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislaţia internă să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli”, sesizează cei de la USR.

Amintim că procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇