De ce nu atacă Renate Weber la CCR legea avertizorului de integritate

De ce nu atacă Renate Weber la CCR legea avertizorului de integritate

APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să atace la CCR legea avertizorului, dar instituția spune, după 7 zile de la solicitare, că nu atacă legi neclare, pe motiv că „Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”.

În răspunsul transmis APADOR-CH, Avocatului Poporului susține că argumentul cum că articolul 1 din noua lege ar fi neclar nu e de natură să încalce Legea fundamentală. În plus, argumentul invocat de APADOR-CH ar fi preluat din avizul Consiliului legislativ, se arată într-un comunicat al asociației transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

”Întrucât Constituția spune că e obligatoriu să respectăm legile țării, se pare că numai noi și Consiliul legislativ mai credem că, pentru a fi respectată o lege, trebuie să fie în primul rând clară, ca să fie înțeleasă”, precizează APADOR-CH.

În privința celui de-al doilea argument de neconstituționalitate pe care asociația l-a semnalat, acela că prin transpunerea Directivei noua lege diminuează standardul de protecție oferit avertizorilor, Avocatul Poporului susține că alegerea modului în care vor fi protejați avertizorii e o chestiune de „oportunitate politică” și nu e treaba CCR, ci a Curții de Justiție a Uniunii Europene, să tragă România de mânecă atunci când nu respectă directivele europene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În răspunsul transmis APADOR-CH, Avocatul Poporului încheie spunând că oricum CCR a fost sesizat deja cu privire la Legea avertizorului, iar termenul de discutare a acestei sesizări este 13 iulie, deci nu mai e nevoie să depună eforturi pentru asta. Sesizarea a fost depusă de USR.

Citește răspunsul Avocatului Poporului, integral AICI

Reamintim că – după un proces legislativ agitat – pe 29 iunie, Camera Deputaților, cu rol de for decizional, a adoptat o nouă lege pentru avertizorii de integritate.

Dacă va fi promulgată, aceasta va înlocui Legea 571/2004 și va reduce protecția avertizorilor, în loc să o crească.

ADVERTISING

Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.  

Marți, președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles că va reîntoarce în Parlament legea, în cazul în care nu o face Curtea Constituțională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇