Cărți vechi de sute de ani din Italia, salvate cu ajutorul congelatoarelor (Foto)

Cărți vechi de sute de ani din Italia, salvate cu ajutorul congelatoarelor (Foto)

Mai multe manuscrise și cărți prețioase, afectate de inundațiile din nordul Italiei, au fost puse în congelatoare industriale, la temperaturi de -25 de grade Celsius, pentru eliminarea excesului de apă, în încercarea de a le salva.

Cărți vechi și manuscrise, unele datând din secolul al XVI-lea, care au fost compromise de inundațiile devastatoare din regiunea italiană Emilia-Romagna, au fost congelate pentru a fi salvate ulterior de specialiști. Voluntarii le-au transportat la Cesena, unde au fost introduse în congelatoarele industriale, la -25 de grade Celsius, puse la dispoziție de Orogel, companie specializată în congelarea produselor alimentare, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Lucrările sunt congelate pentru îndepărtarea excesului de apă, prevenindu-se astfel alte daune înainte de uscare și restaurare. Din acest motiv, cărțile trebuie congelate cât mai repede posibil după ce au fost scoase din apă.

https://twitter.com/SkyTG24/status/1661386208407158789

"De obicei folosim acest proces pentru fructele și legumele coapte, la mai puțin de trei ore de la recoltare, dar niciodată nu m-am așteptat ca această procedură rapidă să fie de folos și pentru moștenirea noastră literară. Am primit această cerere surprinzătoare de la biblioteca din Forli și ne-am reorganizat fericiți spațiul de depozitare", a spus președintele companiei Orogel, Bruno Piraccini, pentru agenția de presă Ansa.

ADVERTISING

Piraccini a declarat că a pus gratuit la dispoziție echipamentele companiei "pentru binele comunității". "Unitatea noastră este obișnuită să păstreze cea mai înaltă calitate", a spus el.

Mii de persoane au rămas fără locuințe, iar 15 au murit în timpul inundațiilor și alunecărilor de teren care au distrus 500 de drumuri. Ploile intense au continuat în Italia în această săptămână, iar o persoană a murit în inundațiile produse joi în provincia Avellino, din sudul Italiei.

https://twitter.com/frencio_schiavi/status/1658823960341913602?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1658823960341913602%7Ctwgr%5E2d67bedd22672188d1d30e70bb86c900d7adef2a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fspotmedia.ro%2Fstiri%2Feveniment%2Flivada-italiei-e-sub-ape-numarul-mortilor-a-ajuns-la-11-ferme-devastate-si-case-in-ruina-video

Ploile catastrofale au produs și daune semnificative moștenirii culturale italiene - 75 de monumente, 12 biblioteci și șase situri arheologice au fost afectate de inundații.

ADVERTISING

Lucia Borgonzoni, subsecretar de stat în ministerul italian al culturii, a spus că guvernul a pregătit fonduri de șase milioane de euro pentru restaurarea elementelor de patrimoniu. "De joi sunt în desfășurare operațiunile de securizare a moștenirii istorice. În același timp, au fost identificate depozite pentru păstrarea materialelor recuperate", a spus ea.

Printre piesele prețioase de patrimoniu foarte afectate se numără cărțile din pivnița Seminarului catolic San Benedetto din Cava, un cătun din provincia Forli, precum și arhiva primăriei din Forli.

Cărțile antice considerate recuperabile din biblioteca inundată Trisi din Lugo au fost și ele plasate în pungi de plastic înainte de a fi transportate în cutii etanșe la congelatoarele din Cesena. Aici vor fi aduse mai multe cărți din alte zone ale regiunii.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇