Care este starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi la sosirea în Germania

Care este starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi la sosirea în Germania

Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, aflat în comă şi sub respiraţie asistată, este „stabilă”, a anunţat sâmbătă pentru AFP liderul ONG-ului german Cinema pentru Pace, Jaka Bizilj, la scurt timp după aterizarea avionului care l-a transportat pe opozantul rus la Berlin.

„Starea lui Aleksei Navalnîi este stabilă”, a afirmat Jaka Bizilj, în timp ce opozantul rus urmează să fie transportat la un spital din capitala Germaniei, pentru îngrijiri medicale.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Iniţial, avionul trebuia să aterizeze pe aeroportul Schönefeld, în sud-estul Berlinului, însă în final el a fost direcţionat spre un alt aeroport al capitalei germane, Tegel, aterizând în zona militară a acestui aeroport unde aşteptau numeroase ambulanţe, potrivit cotidianului german Bild.

O maşină a poliţiei şi cel puţin două ambulanţe au fost aduse pe pistă şi Navalnîi a fost scos din avion, potrivit imaginilor în direct difuzate pe site-ul Bild.

La Berlin, Aleksei Navalnîi va fi dus la Spitalul Charité aflat la circa 10 kilometri de aeroportul Tegel.

Cum s-a simțit rău Navalnîi

Aleksei Navalnîi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnîi a fost victima unei „otrăviri intenţionate” cu „ceva care i-a fost strecurat în ceai”.

Însă medicii ruşi de la spitalul din Omsk l-au diagnosticat pe opozant cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută.

Ţări europene, în special Germania, au propus transferarea lui Navalnîi pentru a fi tratat în străinătate, dar medicul-şef de la Omsk a anunţat la început că acesta nu este transportabil, întrucât starea sa este instabilă. Decizia a fost calificată de apropiaţii lui Navalnîi ca fiind de natură politică, şi nu medicală, urmărindu-se ca toxinele să iasă din corp şi să nu mai poată fi detectate.

Vineri seara, medicii ruşi şi-au dat acordul pentru transferarea lui Aleksei Navalnîi la Berlin.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖