Carantina revine în marile orașe din China și pune presiune pe economia deja afectată

Carantina revine în marile orașe din China și pune presiune pe economia deja afectată

Marile orașe din China se închid din nou de teama Covid. Mai multe companii din Shenzhen și-au oprit activitatea, iar în Dalian milioane de oameni sunt în carantină, sporind incertitudinea și determinând amânarea începerii școlii în unele metropole.

Noile măsuri, valabile deocamdată doar câteva zile, reflectă insistența Chinei de a continua politica „zero Covid”, menită să înăbușe rapid orice focar nou, relatează Reuters.

Mizele sunt mai mari pentru economia națională deja instabilă a Chinei în comparație cu începutul lunii august, când măsurile de carantină au fost aplicate cu precădere în orașe mai mici. Prelungirea sau înăsprirea restricțiilor în metropole precum Chengdu, din sud-vestul Chinei, riscă să afecteze creșterea economică a acestei țări.

ADVERTISING

"Piețele ar putea fi afectate din nou în următoarele săptămâni, declanșând, probabil, o nouă rundă de restrângeri ale activității", a estimat marți grupul financiar Nomura, subliniind importanța unor metropole precum Shenzen, un puternic centru tehnologic din sudul țării.

Săptămâna restricțiilor

Longhua, un district din Shenzhen cu 2,5 milioane de locuitori, a închis marți mai multe artere comerciale și piețe și a suspendat evenimentele mari.

Oamenii trebuie să prezinte un test cu rezultat negativ de cel mult 24 de ore pentru a intra în cartierele rezidențiale, iar restaurantele sunt obligate să limiteze numărul clienților la cel mult 50% din capacitate, potrivit autorităților din Longhua.

ADVERTISING

Noile restricții sunt în vigoare până sâmbătă și se adaugă măsurilor anunțate luni în alte trei districte din Shenzhen cu peste șase milioane de oameni, unde în acest an au apărut mai multe focare de Omicron.

Autoritățile nu au anunțat încă dacă începerea anului școlar va fi amânată. Șase părinți care au copii înscriși în clase primare și de gimnaziu au spus că au primit înștiințări privind amânarea, iar multe persoane au început să discute subiectul pe grupurile de părinți de pe rețelele de socializare.

În Dalian, un port important din nord-estul Chinei prin care se derulează importurile de soia și de minereu de fier, principala zonă urbană, cu aproximativ trei milioane de locuitori, a intrat în carantină de marți până duminică. O singură persoană din fiecare gospodărie va avea dreptul să iasă o dată pe zi din casă pentru a face cumpărături. În timpul carantinei, lucrătorii non-esențiali vor lucra de acasă, în timp ce fabricile vor renunța la personalul care nu este esențial și vor efectua doar operațiunile de bază și pe cele urgente.

ADVERTISING

În Chengdu, din sud-vestul Chinei, districtele Wuhou și Qingyang au închis marți mai multe locații și planifică amânarea începerii școlii, după ce luni districtul Jinniu a întărit măsurile antiCovid. Cele trei districte au o populație totală de aproximativ 3,5 milioane de locuitori.

Orașul nordic Tianjin, unde trăiesc 13,7 milioane de oameni, a început marți o nouă testare în masă pentru a detecta infecțiile comunitare. Este a patra campanie de acest gen derulată de sâmbătă până acum.

În Shijiazhuang, oraș din nord situat la trei ore și jumătate de mers cu mașina de Beijing, patru mari districte au impus munca de acasă celor peste trei milioane de locuitori, cu excepția lucrătorilor esențiali. Măsura este valabilă până miercuri după-amiază.

Multe cazuri în Tibet, temeri în Hong Kong

Din cele peste 20 de provincii, regiuni și orașe care au raportat luni cazuri de Covid, cele mai multe au fost depistate în regiunea Tibet, provincia Sichuan, a cărei capitală este Chengdu, și provincia Qinghai.

Xining, capitala provinciei Qinghai, cu 2,5 milioane de locuitori, a impus carantina în principalele zone urbane. Transportul public și circulația în locuri publice au fost restricționate. Decizia care a intrat în vigoare luni se aplică până joi dimineață.

Și în Hong Kong s-au înmulțit cazurile de Covid, iar autoritățile se așteaptă ca în această săptămână numărul infecțiilor să depășească nivelul de 10.000 pe zi. Situația provoacă îngrijorare privind impunerea unor restricții la scurt timp după ce acestea au fost înlăturate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇