Canada suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani

Canada suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani

Canada a anunțat, luni, că suspendă administrarea vaccinului antiCovid dezvoltat de AstraZeneca/ Oxford la persoanele sub 55 de ani.

Motivul: îngrijorările privind cheagurile de sânge apărute în urma inoculării, ca posibil efect secundar extrem de rar.

Suspendarea a fost recomandată de Comitetul Consultativ Național pentru Imunizare din motive de siguranță, scrie The Guardian.

Încrederea europenilor în vaccinul AstraZeneca s-a prăbușit după discuțiile despre cheagurile de sânge - sondaj

”Există o incertitudine substanțială cu privire la beneficiile imunizării cu AstraZeneca a adulților sub 55 de ani, având în vedere riscurile potențiale”, a spus dr. Shelley Deeks, vicepreședinte al Comitetului menționat anterior.

ADVERTISING

Deeks a menționat că actualizarea recomandărilor a fost făcută pe fondul noilor date din Europa care sugerează că riscul de formare a cheagurilor de sânge este acum potențial de unul/ 100.000. Anterior, incidența era de un caz la un milion.

Agenţia britanică a medicamentului: Nu există probe că vaccinurile AstraZeneca sau Pfizer cauzează cheaguri de sânge

Ea a mai precizat că majoritatea pacienților din Europa care au dezvoltat cheag/uri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca erau femei cu vârsta sub 55 de ani.

ADVERTISING

În plus, rata mortalității în rândul celor care dezvoltă cheaguri este de până la 40%.

La rândul său, dr. Joss Reimer, membru al grupului de lucru pentru implementarea vaccinului, a declarat că, în ciuda constatării că nu există un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge - în general - legat de AstraZeneca în Europa, este totuși un efect secundar rar, dar foarte grav, care a fost observat în primul rând la femeile tinere din Europa.

Norvegienii au o explicație pentru apariția cheagurilor de sânge după vaccinare

Reimer a spus că aceste cheaguri de sânge apar, de obicei, între patru și 20 de zile de la administrarea vaccinului, iar simptomele pot reflecta un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

ADVERTISING

”Deși încă suntem de părere că beneficiile pentru toate vârstele depășesc riscurile, nu sunt confortabil cu acest termen - probabil. Vreau să mai apară niște date din Europa, ca să știu exact care este această analiză risc-beneficiu”, a spus Reimer.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇