Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia. Reacția Moscovei: Au scuipat în fața bisericii noastre

Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia. Reacția Moscovei: Au scuipat în fața bisericii noastre

Autorităţile bulgare au decis să îl expulzeze pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) din Sofia, arhimandritul Vassian (Zmeev), şi pe alţi doi prelaţi, considerând că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii.

„(Autorităţile bulgare) l-au considerat pe părintele Vassian ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a anunțat Ambasada Rusiei în Bulgaria.

Potrivit ambasadorului rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, preoţii Bisericii Ortodoxe Ruse "au fost convocaţi joi la Serviciul de migraţie, unde li s-a spus că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Bulgariei şi că trebuie să părăsească ţara astăzi".

ADVERTISING

Potrivit ambasadoarei, prelaţii au fost urcaţi într-un vehicul şi duşi la casele lor pentru a-şi lua lucrurile, apoi au fost duşi la biserică şi ulterior au fost conduşi la graniţa cu Serbia.

"Acesta este un eveniment fără precedent, Biserica este separată de stat şi este de neînţeles cum nişte clerici pot ameninţa securitatea naţională", a adăugat ambasadoarea. Potrivit acesteia, "mulţi enoriaşi merg la Biserica Rusă din Sofia", iar un astfel de eveniment este "o cădere în abis".

"Putem spune că pur şi simplu au scuipat în faţa bisericii noastre, mai ales că s-a întâmplat în ziua Naşterii Sfintei Fecioare Maria" (pe calendarul ortodox de rit vechi - n.red.), a precizat Mitrofanova.

ADVERTISING

"Suntem indignaţi de faptul în sine şi de forma deciziei luate de partea bulgară", a transmis Ambasada rusă de la Sofia. "Este evident că actuala conducere a Bulgariei şi-a propus să distrugă nu numai legăturile socio-politice, culturale şi umanitare dintre ţările noastre, ci şi să rupă relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe surori rusă şi bulgară şi să învrăjbească popoarele rus şi bulgar unul împotriva celuilalt", a acuzat Ambasada rusă.

Potrivit site-ului Bisericii Ortodoxe Ruse, arhimandritul Vassian a fost numit şef al Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia în martie 2018. Anterior, el a fost reprezentant al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii în Belarus. A fost ridicat la rangul de arhimandrit în 2016.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇