Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, marţi, că Marea Britanie îşi va mări arsenalul nuclear cu 40%, pentru a-şi asigura securitatea în faţa unor noi pericole tehnologice.
Informaţia a determinat Iranul să acuze Londra de ipocrizie, atunci când îşi exprimă îngrijorarea faţă de presupusele tentative ale Teheranului de a crea armament nuclear, transmite Reuters.
Anterior, Marea Britanie intenţiona să îşi reducă stocurile de armament nuclear, iar în 2010 guvernul stabilise un plafon de 180 de focoase pentru jumătatea anilor 2020.
Johnson a eliminat acea limită, afirmând că numărul focoaselor va creşte la un maximum de 260.
În analiza sa pentru securitate şi apărare, Marea Britanie afirmă că se confruntă cu riscuri din partea statelor care deţin arme nucleare, a statelor nucleare emergente şi a terorismului nuclear sponsorizat de stat, iar măsurile sale de descurajare sunt necesare pentru a garanta securitatea sa şi a aliaţilor săi.
”Unele state îşi cresc în mod semnificativ şi îşi diversifică arsenalele nucleare. Creşterea concurenţei globale, provocările la adresa ordinii internaţionale şi proliferarea tehnologiilor potenţial perturbatoare reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii strategice”, a afirmat guvernul.
Planul lui Johnson, luat în derâdere de ministrul iranian de Externe
Măsura a fost criticată de The Elders, un grup de foşti factori de decizie la nivel mondial care militează pentru pace.
”În timp ce Marea Britanie menţionează ameninţări la adresa securităţii ca justificare pentru această mişcare, răspunsul adecvat la aceste provocări ar trebui să fie colaborarea multilaterală pentru a consolida acordurile internaţionale pentru controlul armelor şi pentru a reduce - nu creşte - numărul de arme nucleare existente”, a spus Mary Robinson, preşedintele grupului.
Întrebat cu privire la această politică în Parlament, Johnson a spus că Marea Britanie este încă angajată în reducerea globală a armelor nucleare.
Marea Britanie a mai spus că intenţionează să înlocuiască focosul nuclear actual cu unul nou, care să poată funcţiona pe toată durata de viaţă a patru noi submarine aflate în construcţie şi care urmează să intre în funcţiune la începutul anilor 2030.
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a luat în derâdere planul premierului Johnson privind creşterea arsenalului militar, în condiţiile în care şeful Executivului de la Londra se arată îngrijorat de aşa-zisa încercare a Teheranului de crearea de arme atomice.
”Cu o totală ipocrizie, @BorisJohnson este îngrijorat că Iranul dezvoltă o armă nucleară viabilă. În aceeaşi zi, anunţă că ţara sa îşi va mări stocul de focoase. Spre deosebire de Marea Britanie…Iranul consideră că armele nucleare şi toate armele de distrugere în masă trebuie eradicate”, a scris Zarif pe Twitter.