BOR a decis că botezul rămâne neschimbat, cu scufundarea copilului, dar preoții vor merge la traininguri

BOR a decis că botezul rămâne neschimbat, cu scufundarea copilului, dar preoții vor merge la traininguri

Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, a decis că ritualul botezului va rămâne neschimbat, însă preoții vor fi mai atenți, vor merge la traininguri și se vor interesa care e starea de sănătate a copiilor pe care urmează să-i boteze.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.

ADVERTISING

Conducerea bisericii a indicat însă câteva măsuri care vor fi luate pentru a preîntâmpina eventualele incidente.

Arhiepiscopia Sucevei face anchetă în cazul bebelușului mort la botez. Patriarhia cere urgentarea acesteia

Astfel, înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.

De asemenea, în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei afundări din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine, se mai arată în comunicat.

Decizia vine după ce BOR a primit o petiție semnată de peste 65.000 de persoane, prin care se cere modificarea ritualului de botez, pentru a evita scufundarea bebelușului în cristelniță.

ADVERTISING

„Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, este solicitarea Declic către Biserica Ortodoxă Română, după ce un copil a murit în urma scufundării în cristelniță, în timpul botezului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇