Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că nu a fost pusă în discuţie o evaluare a activităţii şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, însă a precizat că, la un moment dat, se va face o evaluare pentru toţi secretarii de stat.
"Evaluarea secretarilor de stat nu se face în baza unui incident tragic, aşa cum a fost cel de la Constanţa. O evaluare a activităţii unui secretar de stat este mult mai complexă şi nu am pus în discuţie în acest moment evaluarea activităţii domniei sale.
Cu siguranţă, vom avea la un moment dat o evaluare pe toţi secretarii de stat, nu ţintit pe o persoană sau pe alta şi, aşa cum ştiţi, secretarii de stat au susţinere politică.
Dacă se vor bucura de susţinere politică în continuare din partea coaliţiei vor rămâne în funcţie. (...) Categoric, nu se pune problema doar de susţinere politică, activitatea de până acum este foarte importantă.
Dar, atunci, cum am putea evalua activitatea unui secretar de stat numit de câteva zile, nu prin prisma a ceea ce a realizat într-o perioadă de timp, nu ştiu 6 luni, un an?", a declarat Bode, la Palatul Parlamentului.
Controale la Constanța
El a menţionat că o echipă de control de la IGSU se află începând de luni la Constanţa pentru a realiza cercetarea disciplinară a celor trei ofiţeri cu responsabilităţi în intervenţia la incendiul care a avut loc marţea trecută.
"Joi aţi văzut raportul IGSU, comunicarea publică în care s-a prezentat exact cum au evoluat lucrurile acolo şi ce măsuri s-au dispus.
Între timp, începând cu ziua de astăzi, o echipă de control de la IGSU se află la Constanţa tocmai pentru a realiza cercetarea disciplinară a celor trei ofiţeri.
Unul dintre cei ofiţeri cu funcţie de conducere vineri şi-a înaintat raportul de pensionare, raport aprobat de domnul general Iamandi, dar asta nu înseamnă că, dacă se va demonstra că acolo au fost încălcări ale legii, nu vor suporta consecinţele legale.
Ancheta merge mai departe, ancheta merge înainte, iar la finalul acestei anchete vă vom prezenta concluziile", a precizat ministrul de Interne.
Potrivit lui Bode, concluziile prezentate joia trecută au fost unele preliminare.
Câte o pernă pneumatică în fiecare județ
Lucian Bode a informat, totodată, că luni şi-a început activitatea şi grupul de lucru care analizează posibilitatea achiziţionării la nivelul Inspectoratelor judeţene de urgenţă de perne pneumatice de salvare.
"Vor avea consultări cu parteneri din afara României, parteneri din ţările unde acest mijloc de salvare există în dotarea unităţilor de salvare - Finlanda, parteneri din Germania, Austria.
(...) Vom avea discuţii şi cu cei care au avut astfel de echipamente şi au renunţat la ele, (...) din ce motive au renunţat.
Eu aştept în maxim două-trei săptămâni un raport şi să luăm o decizie.
La prima vedere sunt convins că îmi daţi dreptate, mie mi s-ar părea absolut normal ca un astfel de echipament, a cărui valoare este nesemnificativă, să fie în dotarea Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. (...)
Acest raport face referire la ce s-a întâmplat la Constanţa, nu face referire la activitatea domnului secretar de stat (Raed Arafat - n.r.)", a adăugat ministrul.
El a spus că, la finalul activităţii grupului de lucru, se va şti de ce din 2015 până în prezent aceste echipamente nu au fost achiziţionate.
"Cu siguranţă a existat o discuţie aplicată între conducerea DSU şi IGSU, pe de-o parte, şi inspectorate, pe de altă parte, cei care sunt chemaţi să le utilizeze, şi vom vedea de ce nu s-au achiziţionat aceste echipamente", a indicat ministrul de Interne.
Citește și: