Bilanțul inundațiilor din Libia ar putea ajunge la 20.000 de morți. Ce a provocat tragedia și cum putea fi evitată

Bilanțul inundațiilor din Libia ar putea ajunge la 20.000 de morți. Ce a provocat tragedia și cum putea fi evitată

Şeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat joi că bilanţul grav al inundaţiilor din Libia – care s-ar putea ridica la 20.000 de morţi – ar fi putut fi evitat dacă această ţară divizată de război ar fi avut un serviciu meteorologic funcţional capabil să emită avertismente.

Bilanţul confirmat al morţilor oferit de oficiali a variat, dar toate estimările sunt de ordinul miilor, iar alte mii de persoane figurează pe listele de dispăruţi. Primarul din Derna, Abdulmenam al-Ghaithi, a declarat că numărul morţilor din oraş ar putea ajunge deja la 18.000-20.000, pe baza amplorii pagubelor.

„Avem nevoie de echipe specializate în recuperarea cadavrelor", a declarat el pentru Reuters. „Mă tem că oraşul va fi lovit de o epidemie din cauza numărului mare de cadavre aflate sub dărâmături şi în apă", a spus el.

Şeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat joi că victimele ar fi putut fi evitate dacă ţara divizată, zdruncinată de 12 ani de conflict şi haos, ar fi avut un serviciu meteorologic funcţional, capabil să emită avertizări. Vorbind cu reporterii la Geneva, secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat că principala provocare a Libiei în gestionarea consecinţelor inundaţiilor este faptul că guvernarea „nu funcţionează normal".

ADVERTISING

„Dacă ar fi fost un serviciu meteorologic care ar fi funcţionat în mod normal, ar fi putut emite avertismente", a spus el. „Autorităţile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă ar fi putut să procedeze la evacuarea oamenilor. Şi am fi putut evita cea mai mare parte a victimelor umane", a declarat Taalas.

Operaţiunile de salvare sunt complicate de fracturile politice din această ţară, care se află în stare de război intermitent, fără un guvern central puternic, de când o revoltă susţinută de NATO l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Muammar Gaddafi în 2011.

Un guvern de uniune naţională (GNU) recunoscut la nivel internaţional are sediul la Tripoli, în vest, în timp ce o administraţie paralelă funcţionează în est, inclusiv în oraşul Derna, care a fost devastat de inundaţii.

Taalas a declarat că OMM a fost anterior în contact cu autorităţile libiene pentru a le asista în reformarea sistemului meteorologic, dar aceste eforturi au fost îngreunate de ameninţările la adresa securităţii. „Din moment ce situaţia de securitate din ţară este atât de dificilă, este dificil să mergem acolo şi să îmbunătăţim situaţia", a spus el.

ADVERTISING

Inundaţiile catastrofale care au ucis mii de oameni în oraşul Derna din estul Libiei au măturat cartiere întregi, cu tot cu locuitori, multe cadavre ajungând în mare. Mii de oameni sunt daţi dispăruţi.

Ce a cauzat inundațiile

După ce a lovit alte ţări mediteraneene, puternica furtună Daniel s-a abătut asupra Libiei la sfârşitul săptămânii trecute, aducând cantităţi record de precipitaţii în momentul în care a ajuns pe uscat.

Ploaia adusă de furtună a umplut albia, în mod normal secată, a micului râu care trece prin Derna şi care vine de pe dealurile de la sud. Presiunea a fost prea mare pentru două baraje construite pentru a proteja oraşul de inundaţii. Acestea s-au rupt, dezlănţuind un torent care a străbătut oraşul.

Într-o lucrare de cercetare publicată anul trecut, hidrologul Abdelwanees A. R. Ashoor de la Universitatea Omar Al-Mukhtar din Libia avertiza că inundaţiile repetate ale albiei sezoniere a cursului de apă (wadi) reprezentau o ameninţare pentru Derna. El a dat exemplul a cinci inundaţii, începând din 1942, şi a cerut măsuri imediate pentru a asigura întreţinerea regulată a barajelor.

ADVERTISING

Cât de grave sunt pagubele

Părţi mari din oraş - unii oficiali spun că un sfert sau chiar mai mult - au fost distruse. Cel puţin 30.000 de persoane au fost nevoite să plece în căutarea unui adăpost, potrivit agenţiei ONU pentru migraţie.

Zonele cele mai afectate sunt de-a lungul malurilor wadi-ului care trece centrul oraşului. Digurile pe care se aflau cartiere întregi au fost sparte sau luate de ape. Infrastructura, inclusiv podurile din oraş, a fost distrusă.

Inundaţia a smuls copaci din rădăcini şi a distrus sute de maşini, multe dintre ele fiind răsturnate sau ajungând pe acoperişuri. Jurnaliştii de la Reuters au văzut un vehicul blocat în balconul de la etajul al doilea al unei clădiri.

O mare parte din oraş este acoperită de noroi.

Alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă după inundaţii. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat miercuri că electricitatea a fost parţial restabilită, împreună cu serviciile de internet.

Bilanț uriaș

Oficialii au dat cifre diferite privind numărul morţilor şi al dispăruţilor, dar toate sunt de ordinul miilor. Într-unul dintre cele mai mari bilanţuri citate până acum, primarul Abdulmenam Ghaithi a declarat pentru un post de radio că ar putea fi între 18.000 şi 20.000 de morţi, în funcţie de numărul de districte afectate.

Hichem Abu Chkiouat, ministrul aviaţiei civile din cadrul administraţiei estice, a declarat pentru Reuters că până în prezent au fost confirmate peste 5.300 de decese, dar numărul ar putea creşte semnificativ şi s-ar putea chiar dubla.

OCHA a declarat miercuri că estimările sunt de peste 2.000 de morţi şi cel puţin 5.000 de persoane dispărute. Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) a declarat marţi că aproximativ 10.000 de persoane ar fi date dispărute.

Pagubele provocate infrastructurii, inclusiv drumurilor şi podurilor, îngreunează grav eforturile de ajutorare, toate cele trei poduri din Derna fiind distruse, a precizat OCHA.

Oficialii libieni au subliniat nevoia de sprijin pentru căutare şi salvare, iar echipele de salvare au sosit din Egipt, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Qatar.

Salvatorii cer, de asemenea, mai mulţi saci mortuari. Având în vedere că un număr mare de cadavre nu au fost încă recuperate, primarul din Derna, Ghaithi, şi-a exprimat teama de o epidemie.

Oficialii libieni spun că ţara nu s-a mai confruntat niciodată cu o catastrofă de o asemenea amploare. Dar răspunsul la criză a fost complicat de o situaţie politică fracturată.

Libia este cuprinsă de conflicte şi haos din 2011, când dictatorul Muammar Gaddafi a fost răsturnat de la putere în urma unei revolte care a împărţit statul nord-african în două şi a dat naştere la o multitudine de miliţii rivale care îşi dispută puterea.

Totuşi, deşi Derna se află sub administraţia estică, guvernul din vest cu sediul la Tripoli a trimis ajutoare în oraş.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇