Peste 2.000 de cadavre au fost găsite în oraşul Derna din estul Libiei, care a fost lovit de inundaţii apocaliptice, a declarat marţi un ministru al administraţiei din estul ţării, adăugând că deocamdată nu este posibil să fie determinat numărul total de victime, dar în orice caz acesta va fi foarte mare.
„M-am întors din Derna. Este foarte dezastruos. Cadavrele zac peste tot – în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat telefonic pentru Reuters Hichem Chkiouat, ministru al aviaţiei civile şi membru al comitetului de urgenţă.
„Nu exagerez când spun că 25% din oraş a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbuşit", a relatat el, adăugând că se așteaptă ca bilanțul final să fie „foarte, foarte mare”.
Puțin mai târziu, Ousssama Ali, purtător de cuvânt al serviciilor de salvare şi de urgenţă din Libia, care dispune începând de luni de o echipă la Derna, a precizat că inundaţiile provocate de furtuna Daniel au făcut „peste 2.300 de morţi” şi circa 7.000 de răniţi, iar peste 5.000 de persoane sunt în continuare date dispărute.
Potrivit acestuia, cel puţin 65 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunii în alte oraşe şi localităţi din estul Libiei.
„Situaţia la Derna este şocantă şi foarte dramatică. Avem nevoie de sprijin suplimentar pentru a salva vieţi, întrucât sunt oameni în continuare sub dărâmături, iar fiecare minut care trece contează”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Crucea Roșie estimează că în jur de 10.000 de persoane sunt încă date dispărute.
„Putem confirma, din sursele noastre independente de informaţii, că numărul persoanelor dispărute atinge 10.000 până în prezent. Numărul morţilor este uriaş şi ar putea ajunge la mii", a declarat Tamer Ramadan, şeful delegaţiei IFRC în Libia.
IFRC ar putea lansa în curând un apel pentru finanţare de urgenţă pentru a sprijini victimele inundaţiilor din Libia.
„Provocările variază, de la accesul la facilităţi medicale de bază pentru servicii de sănătate, adăposturi şi gestionarea adăposturilor, până la alimente şi produse nealimentare", a declarat Ramadan.
Potrivit responsabililor din estul Libiei, stat unde două guverne îşi dispută puterea, cele două baraje principale situate pe micul râu Wadi Derna au cedat în noaptea de duminică spre luni, provocând enorme alunecări de noroi, care au distrus poduri şi au luat cu ele numeroase imobile cu oamenii aflaţi înăuntru, pe fiecare mal al râului, înainte de a se deversa în Marea Mediterană.