Autorul masacrului din Norvegia încă n-a ajuns la închisoare

Autorul masacrului din Norvegia încă n-a ajuns la închisoare

Atacatorul care a ucis la întâmplare cinci oameni pe străzile unui orășel liniștit din Norvegia, pe data de 13 octombrie, încă nu a ajuns după gratii, mulțumită sistemului extrem de blând din țara nordică.

Bărbatul de 37 de ani, responsabil pentru atacul din Kongsberg, cu săgeți și cuțit, în care au murit cinci persoane, nu intră deocamdată la închisoare. El este încredinţat serviciilor sociale timp de patru săptămâni, dintre care două săptămâni va sta în izolare. Instanţa a decis ca arestarea preventivă să se petreacă într-o unitate medicală.

ADVERTISING

„În primele două săptămâni, bărbatul nu va putea primi vizite şi nici nu va avea acces la mass-media”, a spus procurorul despre Espen Andersen Brathen, care, între timp, şi-a recunoscut vina.

Aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Anders Behring Breivik, supus unui regim de închisoare deosebit de blând, în ciuda faptului că a fost condamnat pentru masacrul de la Utoya, decizia procurorului ar putea stârni acum controverse şi probleme liderului laburist Jonas Gahr, care a chemat în echipă doi supravieţuitori de la Utoya, Tonje Brenna, 33 de ani, care se ocupă de Educaţia publică, şi Jan Christian Vestre, 35 de ani, ministrul Comerţului şi Industriei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Convertit la islam şi cunoscut deja de către serviciile de securitate din Oslo ca radicalizat, Brathen „a dat semnale, a fost sub observaţie anul trecut, apoi a ieşit de pe radar”, a explicat Ole Bredrup Saeveru, angajat la Poliţie.

Cu mamă daneză şi tată norvegian, Brathen primise deja un ordin de restricţie de şase luni, anul trecut, după ce a ameninţat că va ucide un membru al familiei.

Brathen a fost condamnat şi pentru furt şi cumpărare de mici cantităţi de haşiş, în 2012. În cele din urmă, potrivit publicaţiilor locale, în 2017 a postat un videoclip pe YouTube - acum eliminat - în care şi-a anunţat convertirea la islam, autointitulându-se, cu tonuri ameninţătoare, „un mesager”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇