Au început audierile în dosarul Colectiv. Piedone vrea să dea declaraţii mai târziu, dar insistă că e nevinovat

Au început audierile în dosarul Colectiv. Piedone vrea să dea declaraţii mai târziu, dar insistă că e nevinovat

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au început miercuri audierile în dosarul ”Colectiv”, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Judecătoarea Adina Dumitrache, preşedintele completului de judecată, i-a chemat pe inculpaţi în faţă şi i-a anunţat că au dreptul să dea declaraţii, iar cine nu doreşte acum va fi audiat mai târziu, dar la „cerere”.

Doar trei inculpaţi au spus că vor să fie audiaţi miercuri. Alţii, printre care şi Piedone, au precizat că vor să dea declaraţii la alt termen al procesului.

ADVERTISING

Dintre patronii clubului, Costin Mincu a anunţat că este de acord să fie audiat la acest termen de judecată.

Ce a spus Mincu

Răspunzând întrebărilor puse de judecători, Costin Mincu a relatat că el nu şi-a pus niciodată problema să organizeze în clubul Colectiv spectacole cu artificii.

"Ne-am dorit să facem un club de muzică live. Am căutat o firmă de design acustic. Firma avea un portofoliu mare. Noi, în Colectiv, nu am organizat niciodată spectacol cu artificii. Nu mi-am pus problema niciodată să facem spectacole de artificii. Niciodată nu ne-a cerut cineva spectacole de artificii. (...) M-a sunat un membru al trupei (Goodbye to Gravity - n.r.), care a spus că îşi vor face singuri spectacolul. (...)

ADVERTISING

Înainte cu o săptămână ne-a comunicat că trebuie să-l contacteze pe colegul meu, Alin George Anastasescu. După aceea nu am avut nicio discuţie nici cu trupa, nici cu colegul meu Alin. (...) Nu ştiam la acel moment că vor folosi flacără deschisă. Nu am băgat în contract că nu aveau voie cu efecte pirotehnice, pentru că nu mi-au spus", a declarat Costin Mincu.

Asociaţia victimelor incendiului din Colectiv. La 5 ani de la tragedie, mulțumită justiţiei, vom comemora cu Piedone primar

Discuția cu pompierii

Mincu a făcut referire şi la discuţia avută cu pompierii de la ISU în legătură cu avizul de Protecţie şi Securitate la Incendiu (PSI).

ADVERTISING

"Pe planul de evacuare era menţionat că era interzis lucrul cu focul. Dânşii au spus aşa: că sunt în control şi că în momentul în care vom depune documentele la Primărie să îi contactăm şi i-am contactat. Au venit cu un teanc de documente, pe care le-am semnat. Nu am încheiat contract cu firma indicată de ei. În legătură cu autorizaţia PSI nu au zis nimic", a explicat Costin Mincu.

Piedone susține că e nevinovat

Cristian Popescu-Piedone a declarat miercuri că este nevinovat în dosarul 'Colectiv', în care a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni închisoare.

El a spus că de cinci ani legea nu a fost schimbată.

"Oameni buni, sunt convins că dacă v-aţi da microfoanele jos şi aţi deveni oameni, ştiţi că peste 3.500 de primari ai României la vremea respectivă şi cu mine am semnat în baza unei legi. Am respectat legea şi sunt condamnat. Ce s-a întâmplat după Colectiv? Ce s-a întâmplat, oameni buni? S-a schimbat legea? (...) În cei 5 ani, în România nu s-a schimbat absolut nimic. Legea care trebuia schimbată, nu în faţa unei primării sau instituţii publice să scrie o pancartă prin care intri pe propria răspundere.

Pe propria răspundere am eliberat şi eu acea declaraţie a agentului economic că în acel local e bar vânzări băuturi alcoolice 80 de locuri la mese. Sunt nevinovat, oameni buni. De ce am candidat? Şi Dumnezeu mi-a ajutat să ies cu cetăţenii pe care i-aţi făcut proşti, sunt mulţi", a adăugat Cristian Popescu-Piedone.

Piedone CAB
Inquam Photos / Octav Ganea

Nu s-a prezentat la primul termen

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone s-a prezentat miercuri la Curtea de Apel Bucureşti pentru a participa la dezbaterile în dosarul ''Colectiv'', în care a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni închisoare.

La primul termen din 18 septembrie, Cristian Popescu-Piedone nu s-a prezentat la proces. El se afla la acea dată în izolare.

Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Vezi și Condamnat în dosarul Colectiv, Piedone și-a ales ca mesaj de campanie îndemnul „Aveţi grijă cu cine votaţi, să nu vă frigeţi!” (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇