Ziua 829 Atac masiv aproape de granița cu România. Răspuns cu avioane NATO. Ucrainean reținut la Constanța. Zelenski, în Singapore

<span style="color:#990000;">Ziua 829</span> Atac masiv aproape de granița cu România. Răspuns cu avioane NATO. Ucrainean reținut la Constanța. Zelenski, în Singapore

Rusia a atacat masiv în primele ore ale zilei 829 de război, lansând peste peste 100 de rachete şi drone şi distrugând infrastructura energetică din diferite regiuni ale Ucrainei.

S-au raportat rachete care zburau deasupra regiunii Zakarpattia, care se învecinează cu Polonia, Ungaria, România și Slovacia.

Alertele aeriene au avertizat că orașul Mukachevo, situat la doar 26 km de granița cu Ungaria, este amenințat cu atacuri cu rachete.

Avioanele poloneze și alte avioane NATO au fost ridicate de la sol ca răspuns.

Ministrul Energiei a confirmat că infrastructura energetică a fost afectată în 5 regiuni. DTEK, cea mai mare companie privată de generare a energiei din Ucraina, a declarat că cele două centrale termice ale sale au fost lovite și echipamentele au fost „grav avariate”.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât doar 35 din cele 53 de rachete rusești, dar și 46 din cele 47 de drone lansate în noaptea trecută.

În ultimele luni, Rusia și-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei. Atacul masiv de azi vine după bombardamentul ucigaş asupra unui hypermarket aglomerat din Harkov, de acum fix o săptămână, care a ucis cel puțin 19 persoane și a rănit 44, scrie Kiev Independent.

ADVERTISING

În acest timp, cabinetul preşedintelui Volodimir Zelenski a confirmat că Statele Unite au dat Ucrainei permisiunea de a folosi armele furnizate de americani pentru a lovi ținte din Rusia, situate în apropierea graniței cu regiunea Harkov.

Iar şefa Comisiei de Apărare din parlamentul federal german s-a pronunţat pentru activarea a 900.000 de rezervişti.

Atac masiv aproape de România

  • Atac masiv - Rusia a atacat masiv azi-noapte, lansând drone și rachete de croazieră şi distrugând infrastructura energetică din diferite regiuni ale Ucrainei. Forțele aeriene au anunțat o alertă în toată țara, inclusiv în regiunile din vestul îndepărtat, din cauza ameninţării rachetelor de croazieră, dronelor și bombardierelor rusești Tu-95MS.
  • Rachete aproape de graniţele NATO - S-au raportat rachete care zburau deasupra regiunii Zakarpattia, care se învecinează cu Polonia, Ungaria, România și Slovacia. Alertele aeriene au avertizat că orașul Mukachevo, situat la doar 26 km de granița cu Ungaria, este amenințat cu atacuri cu rachete.
  • Polonia a ridicat avioanele de luptă - Avioanele poloneze și alte avioane aliate au fost ridicate de la sol ca răspuns la atacul rusesc cu rachete împotriva Ucrainei. "Avertizăm că avioanele poloneze și aliate au fost activate, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării", a declarat Comandamentul Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei pe X.
  • Victimele atacului - Cel puțin 19 persoane, inclusiv copii, au fost rănite în urma atacurilor. Cel puțin patru persoane au fost rănite, între care o fetiță de 7 ani, în urma unei lovituri asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a informat guvernatorul Serhii Lysak. Atacul a afectat o locuință, precum și alte două clădiri și un autobuz de transport. În regiunea Liov, forțele ruse au lovit infrastructura energetică, rănind patru persoane, a anunțat Serviciul de Urgență. În regiunea Harkov, un atac cu rachetă a vizat orașul Balakliia din districtul Izium, lovind două case în care erau 12 persoane: 11 dintre ele, inclusiv opt copii cu vârsta cuprinsă între doi și 17 ani, au fost rănite și spitalizate.
  • Pagube importante - În jurul orei 4 dimineaţa, resturile de la o dronă doborâtă au provocat un incendiu la o instalație de infrastructură critică din regiunea Viniţia, a informat guvernatorul Serhii Borzov. În Zaporojie, s-au auzit explozii multiple în jurul orei 3 dimineaţa, a informat guvernatorul Ivan Fedorov. 20 de clădiri rezidențiale și instituții sociale au fost avariate în urma atacurilor.
  • Atacuri la reţeaua de energie - Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a confirmat că infrastructura energetică din regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk, Donețk, Kirovohrad și Ivano-Frankivsk a fost atacată de forțele ruse. DTEK, cea mai mare companie privată de generare a energiei din Ucraina, a declarat că cele două centrale termice ale sale au fost lovite și că echipamentele au fost „grav avariate”.
  • Puţine rachete doborâte - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât doar 35 din cele 53 de rachete rusești și 46 din 47 de drone lansate în noaptea trecută, a declarat comandantul forțelor aeriene.

Alte informaţii relevante

  • În ce condiţii poate fi atacată Rusia - Statele Unite au dat Ucrainei permisiunea de a folosi armele furnizate de americani pentru a lovi ținte din Rusia, situate în apropierea graniței cu regiunea Harkov, a confirmat purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski. Washingtonul încă interzice Ucrainei să folosească rachete ATACMS și alte arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, pentru lovituri mai adânci în interiorul Rusiei, au declarat oficialii americani.
  • Un cetățean ucrainean a fost reținut la Constanţa pentru 24 de ore pentru trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant în timp ce oferea unei persoane 20.000 de dolari. Inculpatul ar fi promis, în mai multe rânduri, unei persoane suma totală de 90.000 de dolari ca să-și exercite influența pe care ar fi pretins că o are asupra funcționarilor cu atribuții de control din cadrul a două birouri vamale din județul Constanța, și că-i va determina pe aceștia să permită intrarea pe teritoriul României a patru containere ce conțineau încălțăminte contrafăcută. Inculpatul ar fi promis să remită pentru trei dintre containere suma de 20.000 dolari/container, iar pentru cel de-al patrulea suma de 30.000 de dolari.
  • Mobilizare în Germania? - Şefa Comisiei de Apărare din parlamentul federal german s-a pronunţat pentru activarea a 900.000 de rezervişti. ''Manualele şcolare descriu Germania ca pe un stat agresor. Copiii din şcolile primare sunt antrenaţi să folosească arme. Toate aceste lucruri sunt îngrozitoare'', a spus Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Detalii AICI
  • Zelenski, în Singapore - Președintele Volodimir Zelenski a sosit în Singapore pentru conferința de securitate Shangri-La Dialogue și întâlniri cu oficiali străini de rang înalt. „În Singapore voi avea o serie de întâlniri, în special cu președintele Tharman Shanmugaratnam și cu prim-ministrul Lawrence Wong, cu președintele Timor-Est Jose Ramos-Horta, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și cu investitorii din Singapore”, a scris Zelenski, pe X.
  • Sărută pământul ţării - 75 de prizonieri de război au fost eliberați și s-au întors acasă ieri, în Ucraina, imagini emoționante cu ei îngenunchind și sărutând pământul fiind făcute publice de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
З полону звільнили ще 75 українців, – ексклюзивне відео СБУ

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇