Folosirea armelor livrate de Germania pentru atacuri asupra unor ţinte din Rusia a fost pentru Ucraina multă vreme un tabu. Dar în contextul actualelor evoluţii de pe front Berlinul şi-a schimbat poziţia.
Guvernul de la Berlin îi acordă Ucrainei permisiunea să folosească armele livrate de Germania şi împotriva unor ţinte militare din Rusia. Anunţul a fost făcut, vineri, la Berlin, de purtătorul de cuvânt al executivului federal, Steffen Hebestreit.
"În ultimele săptămâni, Rusia a pregătit, coordonat şi executat atacuri, mai ales în regiunea Harkov, pornind de pe poziţii aflate în Rusia, în imediata apropiere a graniţei cu Ucraina", a declarat el.
Executivul german este convins că Ucraina are dreptul, potrivit normelor internaţionale, să se apere de aceste atacuri, a mai adăugat el.
"În acest scop poate folosi şi armele livrate, în acord cu obligaţiile internaţionale asumate. Inclusiv cele livrate de noi", a mai precizat Hebestreit.
Pentru a riposta la atacurile ruseşti lansate din regiunea de graniţă, Ucraina poate folosi mai multe tipuri de arme livrate de Germania. Între acestea se numără obuzierul autopropulsat "Panzerhaubitze 2000" precum şi lansatoare de rachete de tip "Mars II".
SUA au permis Ucrainei acelaşi lucru, dar cu unele condiţii
Cu puţin timp înainte de anunţul guvernului german, administraţia de la Casa Albă a confirmat, joi seară, că a dat Ucrainei permisiunea să folosească armament american în număr limitat împotriva unor ţinte aflate pe teritoriul Federației Ruse.
Dar acest lucru este valabil exclusiv pentru riposte la atacuri ruseşti, în scopul apărării metropolei Harkov, aflate în estul Ucrainei, după cum a precizat un purtător de cuvânt al administrației americane.
Armata ucraineană trebuie ajutată să fie în stare să acţioneze împotriva trupelor ruseşti, "care o atacă sau se pregătesc să o atace", a precizat aceeaşi sursă. Dar în afară de aceasta, folosirea armamentului livrat de SUA împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei rămâne interzisă.
La nivelul consilierilor pentru securitate naţională au existat pe 29 şi 30 mai consfătuiri intense între SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania, privind folosirea armamentului din vest la atacarea unor ţinte aflate în Rusia.
Întrebarea dacă Ucraina poate folosi toate armele livrate de Vest şi pentru atacuri asupra unor ţinte militare din Rusia a generat controverse între statele NATO. Ucraina cere asta de mai mult timp pentru a putea combate mai eficient poziţiile ruseşti, în războiul care durează deja de mai bine de doi ani.
Până acum, Kievul a folosit în acest scop mai ales rachete şi drone din producţia internă.
Armele livrate din Vest au ţintit până în prezent preponderent poziţii ale armatei ruse aflate în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.
Ţări cum ar fi SUA şi Germania au condiţionat în parte strict livrarea unor sisteme de arme şi modul lor de folosire, potrivit unor cercuri NATO. Aceasta de teamă ca războiul cu Rusia să nu escaladeze şi Alianţa Nord-Atlantică să fie atrasă în el direct.