Politico: Biden a dat în secret Ucrainei permisiunea de a lovi în Rusia cu arme americane

Politico: Biden a dat în secret Ucrainei permisiunea de a lovi în Rusia cu arme americane

Administraţia Biden a acordat în mod discret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei – dar numai în apropierea zonei Harkov – folosind arme furnizate de SUA, au declarat joi pentru Politico un oficial american şi alte două persoane familiarizate cu acest demers.

„Preşedintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este în măsură să folosească arme americane în scopul contracarării atacurilor din Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta forţelor ruseşti care lovesc sau se pregătesc să le lovească”, a confirmat un oficial american.

Acesta a atras însă atenţia că politica de a nu permite lovituri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei "nu s-a schimbat".

ADVERTISING

Totuşi, publicaţia de la Washington subliniază că aceasta este o răsturnare majoră de situaţie ce va ajuta Ucraina să îşi apere mai bine cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, în apropiere de graniţa cu Rusia.

Statele Unite au declarat până acum că nu încurajează şi nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe asupra Rusiei, dar secretarul de stat american Antony Blinken, aflat miercuri la Chişinău, a avut unele nuanţări.

El a declarat că SUA îşi vor "ajusta şi adapta" politicile, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre poziţia actuală a Washingtonului în această privinţă.

ADVERTISING

"Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta. Este exact ceea ce vom face şi în continuare", a spus el.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, înainte de reuniunea de la Praga a miniştrilor de Externe ai alianţei, că "a venit timpul" ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Financial Times a relatat joi că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care este de natură să mai liniştească spiritele la Kiev, după ce relaţiile cu Washingtonul au devenit mai tensionate ca niciodată, în parte şi din cauza faptului că administraţia Biden nu permite Kievului să folosească armamentul american pentru lovituri pe teritoriul rus.

ADVERTISING

Rusia adună forțe în nordul Harkov

Rusia îşi consolidează forţele în apropierea părţii nordice a regiunii ucrainene Harkov, unde a lansat o ofensivă luna aceasta, dar încă nu dispune de numărul de trupe necesar pentru a organiza o ofensivă majoră în zonă, a declarat joi comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, scrie Reuters.

Ucraina afirmă că a stabilizat situaţia în regiunea Harkov, unde forţele ruseşti au lansat un asalt transfrontalier la 10 mai, care a deschis un nou front în războiul ce durează de 27 de luni şi a obligat Kievul să-şi împrăştie şi mai mult trupele şi-aşa depăşite numeric.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski a declarat că Rusia continuă să trimită regimente şi brigăzi suplimentare din alte zone şi din bazele de antrenament pentru a-şi întări trupele pe cele două linii principale de atac din nordul regiunii Harkov.

Este vorba de zona Strilecea-Lîpţi, între două sate mici, şi periferia oraşului de frontieră Vovceansk, unde au avut loc lupte urbane.

"Aceste forţe sunt în prezent insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă şi o străpungere a apărării noastre", a dat asigurări Sîrski pe Telegram.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇