Atac armat la Hamburg: Cel puțin 8 oameni au fost uciși într-o biserică a Martorilor lui Iehova (Video)

Atac armat la Hamburg: Cel puțin 8 oameni au fost uciși într-o biserică a Martorilor lui Iehova (Video)

Un atac armat a avut loc joi noapte în oraşul Hamburg din nordul Germaniei.

S-au tras focuri de armă într-o biserică a Martorilor lui Iehova. Surse media relatează despre opt morți. Serviciile de siguranță publică spun că ar fi vorba despre un act de nebunie.

Cotidianul Bild evocă o "baie de sânge".

Sunt și răniți grav în urma atacului comis în cartierul Groß Borstel din districtul Alsterdorf. Poliția nu a oferit deocamdată informații certe despre numărul victimelor. Informațiile cele mai recent vehiculate de mass-media locală indică opt decese - șapte victime și autorul atacului, despre care există bănuiala că s-ar fi sinucis.

ADVERTISING

„Nu este încă 100% clar, dar putem presupune că da”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Holger Vehren, la postul de știri n-tv. La fel, indiciile existente relevă că atacatorul ar fi acționat de unul singur.

„Am găsit o persoană decedată într-un centru comunitar din Groß Borstel, despre care presupunem că ar putea fi un făptaș. Pentru a exclude implicarea altor autori, efectuăm verificări și percheziții ample”, scrisese inițial pe Twitter poliția locală.

Ce se știe deocamdată

Motivul atacului de la „Sala Regatului Martorilor lui Iehova” rămâne deocamdată neclar. Polițiștii înclină să dea credit ipotezei unui act de nebunie.

ADVERTISING

În cursul dimineții, mai multe surse media au difuzat informația că presupusul autor ar fi un fost membru al congregației.

Poliția a primit mai multe apeluri în jurul orei 21:15, prin care erau raportate împușcături auzite dintr-o clădire de birouri cu trei etaje. Imobilul este folosit de Martorii lui Iehova pentru întâlniri.

Pe pagina de Internet a comunității era anunțat un eveniment pentru joi seară, la care erau invitate și persoane neafiliate confesiunii religioase.

Ulterior, un martor ocular a raportat patru episoade cu rafale succesive de împușcături, într-un interval de 20 de secunde până la un minut.

ADVERTISING

O unitate de sprijin pentru operațiuni speciale (USE), departament recent înființat de poliția din Hamburg, se afla în apropiere și a ajuns la locul crimei la câteva minute după apeluri, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției.

Imediat după ce au intrat în clădire, agenții de intervenție au mai auzit o împușcătură, la unul dintre etajele superioare. Poliția a găsit acolo o altă persoană decedată, despre care se presupune că ar putea fi autorul atacului.

Hamburg Jehovah's Witness Church Shooting Leaves Several Dead | 10 News First

„Relatările de la Alsterdorf / Groß Borstel sunt șocante. Cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor. Serviciile de urgență lucrează din plin pentru a depista făptașii și pentru a clarifica situația. Vă rugăm să rețineți instrucțiunile poliției”, a scris, pe Twitter, primarul orașului Hamburg, Peter Tschentscher.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a vorbit și el, într-o postare pe aceeași rețea de socializare, despre un „act brutal de violență”. Șeful Guvernului federal a fost primar general al orașului din 2011 până în 2018.

Cine sunt Martorii lui Iehova

Denominație creștină internațională înființată în Statele Unite în secolul al XIX-lea, Martorii lui Iehova au propria lor traducere a Bibliei, își limitează interacțiunea socială cu lumea din afara comunității religioase și au convingerea că sfârșitul lumii este iminent.

Nu cred în nemurirea sufletului și sunt convinși că doar 144.000 de oameni vor trăi în lumea de apoi. Membrii sunt recunoscuți pentru activitățile lor de evanghelizare, cum ar fi predicarea din ușă în ușă și distribuirea de materiale religioase în locuri publice.

În Germania sunt prezenți de peste 100 de ani, de cinci ani sunt înregistrați oficial ca denominație religioasă și numără în jur de 170.000 de membri, potrivit propriului site. La nivel mondial se presupune că ar fi aproximativ 8,7 milioane de adepți.

În timpul regimului nazist, Martorii lui Iehova au fost persecutați din cauza neutralității lor politice.

Conform paginii în limba română a confesiunii, în România exista 39.444 de adepți „care îi învață pe oameni din Biblie”, iar aceștia sunt grupați în 533 de congregații. Existența unei prime comunități a fost semnalată în 1911 dar, în mod oficial, primul sediu a fost deschis la Cluj nouă ani mai târziu. Regimul comunist a interzis Martorii lui Iehova, care au funcționat în ilegalitate până în 1998, când a luat ființă actuala organizație națională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇