Armistițiul umanitar din Sudan a fost prelungit pentru trei zile. Sute de oameni au fost uciși

Armistițiul umanitar din Sudan a fost prelungit pentru trei zile. Sute de oameni au fost uciși

Armistiţiul umanitar din Sudan a fost prelungit duminică pentru trei zile începând de la miezul nopţii, informează purtătorul de cuvânt al grupării paramilitare Forţele de sprijin rapid (RSF).

„Drept răspuns la apelurile internaţionale, regionale şi locale, anunţăm extinderea armistiţiului umanitar pentru 72 de ore, începând de la miezul nopţii, pentru a deschide coridoarele umanitare şi a facilita mişcarea cetăţenilor şi a rezidenţilor şi a le permite acestora să-şi satisfacă nevoile şi să ajungă în zone sigure”, informează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

ADVERTISING

Comunicatul declară "angajamentul strict" al RSF pentru armistiţiul umanitar, acuzând în acelaşi timp forţele armate de "încălcări continui".

Sute de oamenii au fost ucişi şi mii răniţi după ce lupta pentru putere între armata sudaneză şi forţele paramilitare RSF a degenerat pe 15 aprilie în conflict deschis.

Imaginile arată raiduri aeriene şi focuri de armă în Khartoum, zeci de mii de oameni care fug din calea războiului, în timp ce luptele au intrat în a treia săptămână, relatează AFP, citată de News.ro

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ţara a fost cufundată în haos de când, la 15 aprilie, a izbucnit o luptă sângeroasă pentru putere între şeful armatei, Abdel Fattah al-Burhane, şi numărul doi al acestuia, Mohamed Hamdane Daglo, cunoscut sub numele de "Hemedti", care conduce temutele Forţe de Sprijin Rapid (RSF).

Luptele s-au soldat cu cel puţin 528 de morţi şi 4 599 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, o cifră considerată mică, deoarece cadavrele care acoperă străzile sunt inaccesibile şi, prin urmare, imposibil de numărat.

ADVERTISING

Zeci de mii de sudanezi, precum şi străini şi refugiaţi care trăiesc în Sudan, au fugit în Egipt, Etiopia, Ciad şi Sudanul de Sud, în timp ce mai multe capitale străine continuă să-și evacueze sute de cetăţeni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns, prin intermediul canalului Al-Arabiya, că "războiul pentru putere continuă în timp ce ţara se prăbuşeşte".

Deşi armistiţiul nu pune capăt luptelor, el permite ca toate coridoarele de evacuare să rămână deschise. Un convoi organizat de SUA a permis evacuarea cetăţenilor americani şi a altor cetăţeni către Port Sudan (est). De acolo, o nouă ambarcaţiune care transporta aproximativ 1.900 de persoane evacuate a ajuns în Arabia Saudită, care a primit până în prezent aproximativ 5.000 de cetăţeni saudiţi şi străini.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇