Gruparea islamistă Hamas a revendicat „victoria” în recenta confruntare armată cu Israelul, după armistiţiul care a intrat în vigoare joi noapte.
Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic au confirmat acordul de încetare a focului în Gaza, însă Hamas a revendicat „victoria”, conform unei declaraţii a unui înalt oficial al mişcării în faţa a mii de persoane adunate vineri pentru a-şi manifesta bucuria în oraşul Gaza, după intrarea în vigoare a încetării focului.
„Aceasta este euforia victoriei„, a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi al biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, în timpul unui discurs adresat persoanelor reunite pentru a sărbători armistiţiul, promiţându-le totodată acestora reconstruirea caselor distruse de raidurile israeliene.
Reacţia lui Biden
Preşedintele american Joe Biden a declarat că încetarea focului între Israel şi Hamas reprezintă "o adevărată oportunitate" pentru a avansa în direcţia păcii.
"Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie", a spus Biden la Casa Albă.
"Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv", a continuat el.
"Sunt convins că avem o oportunitate reală de a avansa şi mă angajez să acţionez în această direcţie", a adăugat preşedintele SUA.
Liderul de la Casa Albă a apreciat eforturile Egiptului, putere regională care are relaţii atât cu Israel, cât şi cu Hamas, şi care a jucat un rol decisiv în convenirea armistiţiului.
"Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de preşedintele (Abdel Fattah) Al-Sisi şi de înalţii oficiali egipteni care au jucat un rol absolut crucial", a menţionat Biden.
Mâna Egiptului
După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată, în timp ce armata israeliană nu a menţionat nicio nouă alertă privind vreun atac cu rachete dinspre enclava palestiniană
Egiptul va trimite două delegaţii la Tel Aviv şi în teritoriile palestiniene pentru a asigura respectarea încetării focului, care a fost convenită joi seară de Israel şi de grupările armate palestiniene, informează AFP citând surse diplomatice egiptene.
"Două delegaţii egiptene vor fi trimise la Tel Aviv şi în teritoriile palestiniene pentru a monitoriza punerea în aplicare (a încetării focului) şi procesul pentru menţinerea condiţiilor stabile în mod permanent", au declarat sursele diplomatice, care au subliniat că acest armistiţiu "simultan şi reciproc" a fost "negociat de Egipt".
Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul va recurge la o încetarea focului.
Un război de 11 zile
Aşadar, graţie medierii egiptene, Israel şi Hamas au convenit o încetare a focului care pune capăt unei perioade de 11 zile de ciocniri care s-au soldat cu cel puţin 232 de morţi în tabăra palestiniană, dintre care 65 de copii şi numeroşi luptători ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, şi 12 morţi în tabăra israeliană, dintre care un copil, o adolescentă şi un soldat.
Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de "solidaritate" cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul.
După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani.
La rândul lor, grupările Hamas şi Jihadul Islamic au lansat un număr record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are un scut antirachetă ce a făcut posibilă interceptarea a 90% din aceste proiectile.
Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic, potrivit analiştilor, să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian.