Armatele ruse care încolțesc Ucraina, văzute din satelit și pe TikTok + detaliul care va marca startul invaziei

Armatele ruse care încolțesc Ucraina, văzute din satelit și pe TikTok + detaliul care va marca startul invaziei

Rușii nu recunosc nici acum că se pregătesc să invadeze Ucraina, dar au trimis la graniță peste 100.000 de militari, tancuri, rachete, aviație și alte echipamente militare.

Mișcările de trupe sunt monitorizate de armatele NATO, dar pot fi observate și de civili, cu ajutorul sateliților performanți și accesibili de pe cer, care ne arată și ce n-ar fi vrut militarii să se vadă. În plus, există Twitter, Telegram și TikTok.

Este și cazul imaginilor surprinse de sateliții Maxar la frontierele Ucrainei cu Rusia, în care se pot vedea foarte clar cum se adună echipamente militare alte armatei ruse, deși Kremlinul încearcă să păstreze discreția.

FJghXIvX0AUbv2m
Foto: Maxar Technologies

Baza aeriană Klimovo se află la numai 13 kilometri de granița cu Ucraina. În imaginile de mai jos se poate observa cum, în ultimele zile, aici s-au adunat blindate rusești și s-au ridicat corturi pentru soldați.

Un alt punct strategic este localitatea Klintsy, unde se întâlnesc frontierele Rusiei, Ucrainei și cea a republicii Belarus, care se află la mai puțin de 300 de kilometri de Kiev.

ADVERTISING

Capitala ucraineană se află în raza rachetelor cu rază scurtă Iskander-M, care pot lovi ținte aflate la cel mult 500 de kilometri. Zeci de lansatoare au fost trimise deja la granița cu Ucraina.

Iar acestea nu sunt singurele puncte fierbinți depistate la granița cu Ucraina. Trupele ruse amenință din nord, sud și est, inclusiv din Belarus, țară vecină și aliată.

În total, se estimează că ar fi în jur de 100.000 de militari mobilizați.

Ucraina a numărat chiar mai mulți: 106.000 militari din forțele terestre și 21.000 din aviație și marină ar fi gata de invazie, potrivit unor surse de la Kiev, citate de CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mișcările de trupe se văd și pe TikTok

Dovezi ale mișcărilor de trupe sunt postate frecvent și pe rețelele de socializare, iar în ultimele zile aceasta au fost însoțite și de numeroase comentarii ale militarilor și familiilor acestora.

Fenomenul a fost vizibil din cauza numărului foarte mare de soldați trimiși la graniță, care au și ei telefoane mobile și sunt activi în social media.

Din unele comentarii reiese că toți militarii ruși aflați sub contract sunt trimiși la granița cu Ucraina. Oficial, rușii spun că fac doar niște exerciții.

În clipa de față, zece grupuri și un corp de armată se află la frontierele Ucrainei, dintre care doar trei erau deja detașate în această zonă în mod tradițional, potrivit RochanConsulting, care a analizat mișcările trupelor lui Putin din această iarnă (detalii).

FJ28XtuXMAQ8HIN

Mai mult, vineri, trei oficiali americani au declarat pentru Reuters că Rusia a trimis rezerve de sânge și alte materiale medicale la granița cu Ucraina. Dezvăluirea acestor informații de către oficiali americani care au vorbit sub protecția anonimatului dă mai multă greutate avertismentelor SUA că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă invazie a Ucrainei.

ADVERTISING

Cu toate acestea, analiștii occidentali au remarcat un detaliu: nu au fost aduse încă și spitale de campanie și personal medical pentru toate aceste trupe.

Ele nu sunt necesare pentru exerciții militare pe teritoriul Rusiei, unde cei care au nevoie de îngrijiri pot fi trimiși la spital, însă devin obligatorii dacă trupele trec granița și operează pe teritoriul ucrainean. Abia când le vom vedea și pe acestea instalate va fi clar că urmează începerea luptelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇