Armata României primește primele drone Bayraktar

Armata României primește primele drone Bayraktar

Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepție a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2.

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul acestei luni sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucție operate de piloți români.

”Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea țintelor de capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

ADVERTISING

Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată într-un comunicat al MApN.

Configurația-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde șase aeronave fără pilot la bord și echipamentele aferente de comandă și control.

ADVERTISING

Aeronave fără pilot de acest tip și-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranța foarte mare în zbor - până la 24 de ore, în funcție de încărcare, și posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate.

Totodată, prin misiunile și tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilitățile de lovire, precizează Ministerul Apărării.

La începutul lunii august 2022, MApN a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane de dolari, inclusiv pachetul suport (cu muniția aferentă, suportul logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament).

ADVERTISING

În luna aprilie 2023, a fost semnat contractul de achiziție, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇