Aproape un milion de doze de AstraZeneca sunt expirate. România mai mult a vândut, donat sau distrus decât a vaccinat

Aproape un milion de doze de AstraZeneca sunt expirate. România mai mult a vândut, donat sau distrus decât a vaccinat

Aproape un milion de doze de vaccin antiCovid de la AstraZeneca recepționate de România au expirat și urmează să fie distruse.

Informația a fost confirmată joi de dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid.

”Într-adevăr, avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca (expirate - n.red.). Cea mai mare parte sunt în centrele regionale de depozitare, cealaltă parte la DSP-uri.

Se finalizează în perioada următoare procedura de distrugere a acestor doze. Ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere. Deci nu vor fi returnate către distribuitor, vor fi distruse în țară”, a răspuns, într-o conferință de presă, Valeriu Gheorghiță, întrebat care e situația stocurilor expirate de AstraZeneca.

ADVERTISING

Medicul a prezentat și situația generală în ce privește acest vaccin antiCovid, observându-se că România mai degrabă a vândut sau donat doze decât să vaccineze cetățenii.

”Avem recepționate un total de 4.478.000 de doze. Au fost administrate 852.356 de doze. Au fost distribuite în total, cu ce a intrat în mecanismul de revânzare sau donații, 3.300.000 de doze. Din acestea fac parte și cele care au expirat”, a precizat Gheorghiță.

Vaccinul antiCovid de la AstraZeneca a întâmpinat mai multe probleme, după cazuri de reacții adverse severe. Multe țări au restricționat imunizarea cu acest ser, altele, printre care și SUA, nu l-au aprobat niciodată. În orice caz, vaccinul de la AstraZeneca nu a mai intrat în schema de booster. Cei care au făcut primele doze cu AstraZeneca se pot vaccina cu serurile Pfizer sau Moderna.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇