Apă minerală din Europa, contaminată cu periculoasele „chimicale eterne”. Ce s-a descoperit în 10 din 19 mărci analizate

Apă minerală din Europa, contaminată cu periculoasele „chimicale eterne”. Ce s-a descoperit în 10 din 19 mărci analizate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un compus extrem de persistent și de mobil din categoria „substanțe chimice eterne” contaminează multe mărci de apă minerală vândute în Europa, conform unei analize recente.

În urma analizării a 19 mărci de apă minerală, cercetătorii de la Pesticide Action Network Europe au identificat un compus numit acid trifluoroacetic (TFA) în 10 dintre acestea, notează The Hill.

Deși TFA nu este oficial definit ca o „substanță chimică eternă” în Statele Unite sau Europa, mulți oameni de știință clasifică acest compus astfel.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară menționează că TFA „se formează în timpul descompunerii PFAS” (acronimul pentru miile de tipuri de substanțe per- și polifluoroalchilice, cunoscute drept substanțe chimice eterne).

Concentrația acestui compus a crescut semnificativ în precipitații, sol, sângele uman, alimente de origine vegetală și apă, potrivit unui studiu recent publicat în Environmental Science & Technology.

Cercetătorii susțin că această acumulare rapidă poate avea loc deoarece multe tipuri de PFAS eliberează TFA ca produs al descompunerii lor. Unele dintre sursele care conțin PFAS includ gaze fluorurate, pesticide, produse farmaceutice și substanțe chimice industriale.

Cunoscute pentru rezistența lor la degradare în natură, PFAS se găsesc într-o varietate de produse casnice, deșeuri industriale, pesticide și anumite spume utilizate la stingerea incendiilor. Multe tipuri de PFAS au fost asociate cu boli grave, precum afecțiuni ale tiroidei, cancer testicular și cancer renal.

Deși oamenii de știință au găsit indicii că TFA este toxic pentru reproducerea mamiferelor și poate fi toxic pentru ficat, impactul său asupra sănătății umane nu a fost încă determinat.

Cu toate acestea, apa minerală ar trebui să „provină din surse subterane de apă, care sunt presupuse a fi protejate împotriva tuturor riscurilor de poluare”, conform Pesticide Action Network Europe.

„Această puritate nu este doar o caracteristică cheie a calității, ci și o cerință legală”, au adăugat oamenii de știință.

Apa minerală din Europa „nu poate fi supusă niciunui tratament,” cu excepția unor tipuri specifice de tratamente la sursă care urmăresc eliminarea anumitor componente instabile sau nedorite.

Analiza realizată de Pesticide Action Network Europe arată că, în cazul a șapte dintre cele 19 mărci de apă minerală, contaminarea cu TFA a depășit pragul impus de UE privind pesticidele din apa potabilă.

Într-un caz, nivelul de TFA a depășit limita superioară propusă pentru cantitatea totală de PFAS stabilită printr-o directivă actualizată a UE privind apa potabilă, care urmează să intre în vigoare în 2026.

„Recunoaștem că companiile de apă minerală afectate de contaminarea cu TFA pot avea o capacitate redusă sau inexistentă de a preveni contaminarea surselor lor de apă”, a declarat organizația.

Pesticide Action Network Europe solicită „interziceri urgente” ale pesticidelor care conțin PFAS, ale gazelor fluorurate și ale altor substanțe care acționează ca precursori ai TFA.

Comisia Europeană analizează în prezent propuneri privind interzicere a două tipuri de pesticide care conțin PFAS, flufenacet și flutolanil, ambele fiind responsabile de contaminări masive cu TFA în apa subterană și în apa potabilă din Europa, a adăugat organizația.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇