Anunțuri alarmiste pe plajele din Spania: Turiștii străini sunt avertizați de pericole (Foto)

Anunțuri alarmiste pe plajele din Spania: Turiștii străini sunt avertizați de pericole (Foto)

Mai multe indicatoare și anunțuri în limba engleză le transmit turiștilor străini să stea departe de plajele spaniole, însă pentru localnici mesajul este diferit.

Activiștii au umplut peste noapte plajele din Mallorca, Spania, cu avertismente prin care turiștii vorbitori de limba engleză sunt informați despre „pericolele” care îi pândesc, relatează Euronews.

Unele afișe includ avertizări despre prezența în apă a unor meduze veninoase, despre stâncile care sunt pe punctul să se prăvălească pe plajă sau despre apa plină de alge.

În alte locuri au apărut panouri cu semnul "înotul interzis" sau mesaje potrivit cărora plaja este închisă sau distanța până la ocean este de câteva ore de mers, deși țărmul se află la mai puțin de 100 de metri.

Sub mesajele în limba engleză sunt scrise câteva rânduri în catalană, prin care li se explică localnicilor că pericolele nu sunt reale. "Pericolul nu sunt căderile de pietre, ci turismul de masă" sau "plaja este deschisă, nu și pentru străini și meduze", precizează afișele.

ADVERTISING

Anunțurile neoficiale au apărut în Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner și Cala Bota și sunt opera grupului anticapitalist Caterva din orașul Manacor.

Membrii organizației au criticat aglomerația de pe plajele din Mallorca și au cerut acordarea unei atenții sporite turismului de masă din insulă. Grupul s-a oferit să distribuie afișe oricui dorește să le folosească.

Caterva a precizat, într-o postare pe Twitter, că această campanie este "plină de umor" și a transmis într-un comunicat adresat presei că hotelierii și "Nadalii", fanii lui Rafael Nadal, sunt la fel de vinovați ca și autoritățile locale. Celebrul jucător de tenis a deținut un restaurant și o afacere de turism în Mallorca.

ADVERTISING

Deși turismul creează locuri de muncă și venituri pentru localnici, grupul susține că singurii care obțin beneficii din acest sector sunt tot cei care au bani.

Dezbaterea despre turismul excesiv s-a blocat în timpul pandemiei de Covid-19, dar a reizbucnit după ce Insulele Baleare au început să fie copleșite din nou de numărul mare de vizitatori.

Peste 16 milioane de oameni au vizitat Insulele Baleare în 2022. Numai Mallorca a primit peste un milion de turiști doar în luna august, mai mult decât populația insulei. Iar biroul local de statistică estimează că numărul turiștilor va fi și mai mare anul acesta.

ADVERTISING

Aglomerația care ajunge la nivel maxim în sezonul estival declanșează războaie pentru șezlonguri și cozi la care turiștii stau doar ca să pună piciorul pe cele mai populare plaje.

Petrecerile zgomotoase și turiștii necivilizați au devenit o problemă pe insulă de câțiva ani. Consiliile locale și guvernul Balearelor au încercat să țină situația sub control adoptând prevederi mai stricte, însă fenomenul nu s-a redus.

Regulile care îi privesc pe turiști prevăd interzicerea fumatului pe 28 de plaje de pe insulă, o limită a numărului de băuturi alcoolice oferite în regim all-inclusiv, un cod vestimentar în restaurante și resorturi, precum și amenzi pentru cei care nu onorează rezervările la masă.

La începutul anului, guvernul Insulelor Baleare a lansat o campanie educativă în colaboare cu ambasada Marii Britanii care a întărit politica de combatere a turismului excesiv.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇